Nybildat nätverk för queer scenkonst

Idag under Växjö Pride har det nationella nätverket Stolt scenkonst bildats. Syftet är att öka tillgången och sprida scenkonstproduktioner med HBTQ-perspektiv. Initiativtagare är Scensverige som tillsammans med Regionteatern Blekinge Kronoberg, Dansstationen i Malmö, Riksteatern, Folkteatern Gävleborg, Unga Klara och West Pride ska samarbeta för att tillgängliggöra queer scenkonst.

Mitt bland evenemangen under Växjö Pride har några av scenkonstsveriges institutioner och fria producenter samlats för att bilda nätverket Stolt scenkonst.  Gemensamt för samtliga medlemmar är ett intresse att sprida och öka tillgången på scenkonst med HBTQ-perspektiv. Förhoppningen är att fler kommer att ansluta sig till nätverket de närmsta åren.

– Under Stockholm Pride förra året ville vi testa om det fanns intresse från publik att ta del av scenkonst och seminarier under festivalen. Vi fick otroligt stort och positivt gensvar och vill nu arbeta långsiktigt på att utöka formatet såväl i Stockholm som i hela landet, säger Ulricha Johnson verksamhetschef på Scensverige

Målet för Stolt scenkonst är att:

  • underlätta spridning av produktioner som arbetar med HBTQ-perspektiv
  • öka synligheten av queer scenkonst gentemot publik
  • inspirera till utbyte mellan konstnärer, producenter och arrangörer
  • skapa en plattform för fördjupat erfarenhetsutbyte inom branschen

Nätverket består just nu av Scensverige, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Dansstationen i Malmö, Riksteatern, Folkteatern Gävleborg, Unga Klara och West Pride.

För Regionteatern Blekinge Kronoberg kommer idén om Stolt scenkonst lägligt tycker teaterchefen Magnus Holm.

– Vi har goda erfarenheter av att samarbeta med vår lokala pridefestival och jag är övertygad om att det finns stor potential i samarbeten mellan scenkonstinstitutioner och pridefestivaler runt om i landet.

Under Stockholm Pride 2016 arrangerade Scensverige Stolt Scenkonst tillsammans med Unga Klara och Kulturhuset Stadsteatern Fri scen. I augusti 2017 kommer Stolt scenkonst återigen äga rum under Stockholm Pride och även på Malmö Pride.

Presskontakt
Johanna Broman
Scensverige
+46 723 097801

Scensverige Swedish ITI
Kaplansbacken 2
112 24 Stockholm
+46 8 462 25 30
www.scensverige.se

Foto: Märta Thisner