Nyhetsbrev #december

Tack alla rådsmedlemmar och övriga som tog del av rådsmötet och den späckade seminarieeftermiddagen på Stockholms Dramatiska Högskola förra veckan! Många intressanta tankar, förslag och reflektioner om ämnena praktik, masternivå och residens kom fram. Spännande hur residensformen också börjar sprida sig från dansvärlden (där den är vanligast) till flera konstformer och fler institutioner. För de hus som har möjlighet är det en mycket givande process att öppna upp repsalar, verkstäder och erbjuda scenteknisk och dramaturgisk personal till konstnärer med en produktionsidé som kan prövas. Tack till Scensveriges utbildningskommitté som anordnade seminarierna, vi siktar på ännu större salong nästa höst så att ännu fler kan ta del av arrangemanget!

I november var det IETM-konferens i Bryssel, och jag passade på att inleda samtal med Brysselbaserade ILGA (International Gay and Lesbian Association) Europe om det internationella nätverk inom ITI (International Theatre Institute) som vi har initierat. De ställde sig mycket positiva till idén om en arbetsgrupp och vill gärna hjälpa oss att få ingång i sitt stora nätverk, för att lokalisera och samla utövande scenkonstnärer i HBTQ-sfären. I början av nästa år skickar vi ut en open call till alla 100 ITI-center i världen, och hoppas få internationella gäster till Stockholm och Göteborg, som i sommar är värdar för EuroPride.

Kolla in landets decemberpremiärer och glöm inte föreslå produktioner till Swedstage, om du har en produktion som skulle passa för utlandsgästspel. Nomineringen till scenkonstbiennalen 2019 är också öppen, gå in här för att läsa mer!

Nästa vecka är det European Council för alla europeiska (och intilliggande) center inom ITI. Vi ska prata om hur vi ytterligare kan möjliggöra samarbeten över gränser, och på vilket sätt vår organisation kan vara en drivande part.

Året går mot sitt slut, och vi vill passa på att hälsa alla nya medlemmar välkomna! De som har blivit medlemmar i år är: Big Wind, Centrum för scenisk rörelse och eget skapande, Figurteaterkompaniet, Göteborgs dans- och teaterfestival, Karavan Scenkonstkollektiv, Kompani Giraff, Kulturakademin Trappan, Operalabb, Operaimprovisatörerna, Stockholm Fringe Festival, Teater Martin Mutter, Teater Tribunalen och Teresia Björk.

Under ett julmingel med årets samarbetspartners lanserade vi årets quiz! Precis som i fjol lyckades ingen få alla rätt, men vinnare med 26 av 31 var teamet Vilma Seth, Maria Lundhammar, Amanda Torsdotter och Joakim Rindå från Folkteatern Gävleborg respektive Riksteatern. Stort grattis! Dags för dig att ge quizet ett försök? Du hittar det här.

Ps. Bilden uppe till höger kommer från en av decemberpremiärerna: Julfrossa på Teater Pero. Ds.

Ulricha Johnson
Verksamhetschef

Foto Peter Knutson