Pressmeddelande: Produktionerna till Scenkonstbiennalen 2023 klara

Scenkonstbiennalen firar 30 år och återvänder dit allt startade – Stockholm. Den 30 maj – 4 juni slår Dramaten upp sina dörrar på vid gavel och står som värd för årets biennal. Här presenteras de 14 utvalda produktionerna.

Urvalskommittén från branschorganisationen Scensverige har haft i uppdrag att välja ut föreställningar som ska presenteras under Scenkonstbiennalen 2023. Urvalet består av scenkonstproduktioner av hög konstnärlig kvalitet och utgörs av de som urvalskommittén anser vara de mest intressanta och som har haft premiär under spelperioden 1 januari-31 december 2022.

– Uppdaterad operakonst, vässade klassiker, heldagsteater och föreställningar som hittar rätt ton för den unga publiken återfinns i urvalet om 14 produktioner till Scenkonstbiennalen 2023. I en pressad tidsanda, där kulturen riskerar att bli tillbakahållen, har urvalskommittén funnit scenkonst som bjuder motstånd mot snabbkonsumtionskulturen och vågar lita på publikens intresse och smak, säger Lis Hellström Sveningson, ordförande i urvalskommittén 2023.

– Det är historiskt tätt i repertoaren eftersom så många produktioner som skapades under pandemin trängs på scenerna med det som skapas just nu. För den som älskar att gå på teater, dans, opera och performance är det svårt att hinna se allt. Det är då extra kul att kunna erbjuda en vecka av gästspel med det bästa och mest intressanta som spelats i hela landet, säger Ulricha Johnson, verksamhetschef Scensverige.

Nedan presenteras de 14 utvalda produktionerna, där flertalet kommer att gästspela på olika scener runt om i Stockholm under biennalveckan. Biljetter och hela veckoprogrammet fyllt med samtal, readings, workshops och seminarier släpps den 29:e mars.

Utvalda produktioner 2023

För mer information kontakta:
Jenny Baumgartner, kommunikatör Scensverige, 0735-60 20 81, jenny@scensverige.se
Lena Törner, pressansvarig Dramaten, 0703-72 61 47, lena.torner@dramaten.se

Urvalskommittén har inför årets val sett 242 föreställningar. Ledamöterna är baserade i olika delar av landet och har rest runt för att säkerställa att utbudet i hela landet täcks. I de fall där spelperioden är förbi har föreställningarna setts digitalt. Minst två ledamöter ur urvalskommittén tar del av varje produktion som nominerats av Scensveriges medlemsorganisationer, detta år var antalet nomineringar 130. Minst hälften av biennalens produktioner ska vara ur de nominerade, men kommittén kan även välja icke-nominerade produktioner. Årets urval består av 9 nominerade föreställningar och 5 ytterligare val. Urvalskommittén är utsedd av Scensveriges styrelse, som består av medlemsrepresentanter från hela branschen. Eftersom den förra Scenkonstbiennalen senarelades ett år pga pandemin har årets urvalsperiod varit kortare än vanligt, och endast produktioner som haft sin urpremiär under 2022 har kunnat väljas. Läs mer om kriterier för nominering och urval här.

Läs mer i vårt arkiv om tidigare biennaler!


Nyhetsbrev november

Läs hela nyhetsbrever med notiser här.

Vi är så sugna på Scenkonstbiennalen 2022 att vi för första gången lanserar ett Early Bird-erbjudande! Köp ditt biennalpass till Västerås den 7-12 juni redan nu till rabatterat pris! Priset är 1950 kr för den som utnyttjar dealen, därefter blir priset det vanliga 2250 kr. Erbjudandet gäller från och med nu till den 31:a januari. 

Fortsätt nominera produktioner, vår urvalskommitté håller ett enormt intensivt tempo för att täcka in hela landets repertoarer, men vänta inte till sista minuten! 
Idéer till seminarier och workshops har börjat strömma in, men var är just din idé? Vad vill du att vi ska prata om, lära oss, försöka förstå?
Fyll i detta formulär så återkommer vi!

I dagarna har vi deltagit i ICORN:s nationella nätverksmöte, arrangerat av Fristadsregion Västra Götaland i samarbete med Göteborgs stad. ICORN, som står för International Cities of Refuge Network, arbetar aktivt med att skapa trygghet och skänka hopp till utsatta kulturskapare i världen. Vi tackar för denna viktiga möjlighet att samarbeta och sprida kunskap och information om det viktiga arbetet. 

Tack alla som deltog i Scensveriges rådsmöte i oktober! Vi kunde hälsa flera nya medlemmar välkomna, och det uppstod en oväntat rörande och hoppingivande stund när vi alla i lugn och ro presenterade oss för varandra.Stora och små producenter, i stora och små städer, utbildningar och branschorganisationer. Vi längtar enormt mycket efter att ses och siktar på att årsmötet till våren blir på en fysisk plats. Tusen tack till Malmö Stadsteater och Unga Dramaten, som bjöd på samtal och visning av den digitala succéföreställningen ”Hon ska heta Minou”!

Kulturvärlden har börjat öppna upp, hitta open calls och utlysningar till residens med mera här!
Missa heller inte att kolla in månadens premiärer!

Ulricha Johnson
Verksamhetschef Scensverige

Nyhetsbrev juni 2021

Läs hela nyhetsbrevet med notiser här.

Vi riktar ett stort tack till alla som var med och bidrog till den semidigitala Scenkonstbiennalen! Alla som presenterade sina utvalda produktioner, alla som arrangerade samtal och workshops, alla som deltog och alla som tittade in under veckan, tack! Vi fick högre tittarsiffror än vad vi vågat drömma om, vilket vi tolkar som att det verkligen finns behov av att ses och prata om våra viktigaste frågor. Vi har nu börjat skicka ut enkäter till både arrangörer och åskådare för att se hur vi ytterligare kan vässa våra digitala verktyg för att framöver kunna erbjuda vissa saker digitalt. Vi kommer även att kommunicera ut siffror från årets biennal inom kort.

NOMINERA
Eftersom det nu är exakt ett år till den fysiska biennalen 2022 i Västerås, finns formulär på hemsidan från och med den 9:e juni, för att både nominera produktioner och föreslå programpunkter. Mer information på vår hemsida.

BIENNAL 2023
Eftersom Scenkonstbiennalen alltid har legat på udda år, kommer vi återgå till det efter Västerås. Det innebär att det blir ännu en biennal i maj 2023! Flera städer är intresserade av att välkomna biennalen 2023, vi återkommer så fort vi har kommit lite närmare ett avtal.

STOLT SCENKONST
Nu gasar vi på inför Stolt scenkonst! Vi samarbetar i år igen i Stockholm med Parkteatern och MDT. Många akter är klara men nya förslag mottages gärna. Lägg in datumen 4-6 augusti i din kalender!

Vi deltar även i World Pride i Malmö och Köpenhamn. Läs om vårt nätverk här.
Önskar din organisation gå med i nätverket, kontakta oss på stoltscenkonst@scensverige.se. Enda kravet är att de som ingår i nätverket aktivt arbetar med att lyfta HBTQIA-perspektiv, både på och bakom scenen.

70-ÅRSJUBILEUM
Gissa vad som fyller 70 år den 15:e juni? Scensverige! Vi har under våren haft glädjen att ha arkivstudenten Frida Majling hos oss. Hon har lagt många timmar i källaren och letat fram historia och guldkorn. På födelsedagen påbörjar vi ett firande som kommer att pågå hela året. Följ oss på Facebook och Instagram för ”Arkivonsdag” där vi lägger ut spännande anekdoter, foton och händelser.

NYTT TEAM
Vi har precis avtackat geniprojektledaren Cecilia Suhaid Gustafsson, samt de fantastiska praktikanterna Lolita Ekman, Frida Majling och Jenny Baumgartner. Ny projektledare är erfarna Johanna Byström, vars senaste uppdrag var hos Onyx Produktion i Göteborg. Vi är också glada att Jenny Baumgartner kommer fortsätta hos oss på deltid som kommunikatör.

Ulricha Johnson
Verksamhetschef Scensverige

Nyhetsbrev maj 2021

Läs hela nyhetsbrevet med notiser här.

Vi är helt uppspelta över att få dela denna Scenkonstbiennal med er! Just nu pågår inspelningar landet runt med seminarier, panelsamtal, intervjuer och produktioner. Bokningar till de punkter och workshops som behöver registrering har börjat fyllas på. Det är spännande att få utforska festivalformatet i digital form, och vi ser fram emot att ni ska tala om hur ni tycker det fungerar!

För att maximera din upplevelse, börja titta på det som finns tillgängligt i förväg. I skrivande stund finns Klaus Nomi från Kungliga Operan på SVT, en kortfilmsversion av Ofelia Jarl Ortegas StM på MDT:s hemsida och en bakom scenen-dokumentär av Orionteaterns På spaning efter den tid som flytt på SVT. Rensa kalendern 18-21 maj och ta på bekväma kläder för att varva skärmtiden med Gaga- och Kleinteknik.

Vi får flera frågor om dagen om det stämmer att allt är gratis – och JA! Det är gratis. Passa på att tipsa vänner, bekanta, familj om dina favoriter, in och botanisera i programmet som finns att se HÄR!
Vi har äran att presentera ett amerikanskt gästspel av den välkända koreografen Nichole Canuso. Hon har skapat ett unikt verk där endast två deltagare i taget delar en timma av personliga berättelser, rörelser och samtal, ledda av en guide. Being/With: Home genomförs 15 gånger under biennalveckan, mer information finns i programmet. Just denna föreställning behöver du anmäla dig för att se – först till kvarn! Den 20 maj presenteras även ett föreställningssamtal med Nichole Canuso, missa inte det!

Ulricha Johnson
Verksamhetschef Scensverige

Länk till programmet

Frågor och svar om Scenkonstbiennalen

Frågor och svar om Scenkonstbiennalen

Här samlar vi vanliga frågor och svar om Scenkonstbiennalen.

Kan vi nominera samma produktion till den semidigitala biennalen och till den kommande livebiennalen?
Nej, tyvärr. Ni kan välja att dra tillbaka er nominering för att nominera den till den framtida Scenkonstbiennalen i Västerås. Hur de utvalda föreställningarna i den semidigitala biennalen ska presenteras är en konstnärlig såväl som budgetfråga och vi väntar på besked om kulturstöd. 

Behöver vi kunna livestreama hela föreställningen för att bli uttagna?
Nej. Vi kommer föra en individuell dialog med varje producent för att tillsammans avgöra hur just er produktion bäst kommer till sin rätt. 

Måste vi själva bekosta presentationen av föreställningen?
Nej. Vi hoppas få tillräckligt med stöd för att kunna bidra med teknikkostnader. Vi kommer också söka samarbete med lokala parter, detta får våra medlemmar gärna hjälpa oss med. 

Kommer Scenkonstbiennalen alltid vara jämt år från och med nu?
Nej den kommer ligga ojämnt år i fortsättningen. Anledningen att den planeras att ligga 2022 är att Västerås erbjudit sig att flytta pengarna till 2022, men har ingen möjlighet att flytta pengarna till 2023. 

Kommer det vara tre Scenkonstbiennalen i rad nu?
Vi vet inte ännu. Just nu fokuserar vi på den semidigitala biennalen 2021.

Vi vet inte än hur pandemin kommer utveckla sig, det kan vara så att vi inte ens kan samla 1600 personer 2022. Vi tar en Scenkonstbiennal i taget. 

Kommer Scenkonstbiennalen 2022 krocka med BIBU?
Nej vi kommer inte ligga samma period som BIBU. 

Är det försent att nominera till seminarieprogrammet för den semidigitala biennalen 2021?
Fortsätt skicka in programförslag till seminarieprogrammet. Deadline är 19 februari 2021. Vi välkomnar nya tankebanor som tillvaratar de särskilda möjligheter som uppstår när något ska ske digitalt istället för live. 

Vem får arrangera seminarier, workshops, experiment etc?
Alla medlemmar i Scensverige kan skicka in önskemål på att arrangera något på biennalen. Det finns ingen gräns på hur många förslag en kan inkomma med. Om du är en enskild person som har en bra idé kommer vi att hjälpa dig med att sätta dig i kontakt med en lämplig organisation som skulle kunna vara intresserad att arrangera. Om flera organisationer inkommer med liknande idéer försöker vi, precis som vanligt, att få till ett samarbete. Det uppstår mycket spännande i nya samarbeten!

Jag har massor av idéer på tekniska lösningar och nya, oprövade metoder och format, vill ni höra?
Ja, tack! 

Vi har delar av vår personal som just nu inte har så mycket att göra. Kan de vara behjälpliga i arbetet med biennalen 2021? 
Mycket möjligt! Vi jobbar ofta med personalutbyte och lån av personal när vi behöver speciell expertis, vi är otroligt tacksamma för den möjligheten. Biennalen blir bättre ju fler som har tid och lust att dela med sig av sin kompetens! Hör av er så pratar vi om saken!

Har du fler frågor? Skicka ett mejl till biennal@scensverige.se

Nyhetsbrev februari 2024

Läs nyhetsbrevet här!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.


Nyhetsbrev december 2023

Läs nyhetsbrevet här!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.


Sweden Performing Arts Expo 26-31 augusti 2024

PRESSMEDDELANDE 16 NOVEMBER 2023

För första gången genomför Scensveriges exportfestival Swedstage och queerfestivalen Stolt Scenkonst tillsammans med  Stockholm Fringe Festival (STOFF) och World Fringe Congress sina evenemang samtidigt, för att med gemensam kraft lyfta den svenska scenkonsten på den globala kulturkartan.

Under fem fullspäckade dagar kommer dessa populära festivaler pågå samtidigt och erbjuda både en nationell och internationell plattform för nyskapande scenkonst. Detta unika samarbete är ett ypperligt tillfälle för artister, festivalbokare och publikgrupper att mötas under en intensiv vecka i augusti. 

– Många internationella scener och festivaler håller den svenska scenkonsten högt, det finns stort intresse, säger Scensveriges verksamhetschef Ulricha Johnson.
– Samtidigt konkurrerar vi med de största showcasefestivalerna i t ex Tyskland, Frankrike, och utmaningen är att locka besökarna till Sverige. Att vi går ihop med den drillade festivalen STOFF och maximerar innehåll, värdskap och kontaktytor gör Stockholm till en väldigt attraktiv arena för upplevelser och mötesytor.

Scensverige är landets största partsneutrala organisation för främjandet av professionell scenkonst, vars 200 medlemmar är fackliga organisationer, arbetsgivare, institutioner, fria aktörer, centrumbildningar, allianser, konstnärliga högskolor och andra scenkonstorganisationer. Scensverige är sedan 1951 det svenska centret i UNESCO-anknutna International Theatre Institute.

– Det ska bli oerhört spännande att nu kunna turboladda denna ambition under festivalens femtonårsjubileum och eskalera i en serie av fler kraftfulla steg mot att lyfta svenska kulturutövare på den globala marknaden. Det känns glädjande och är en naturlig utveckling att genomföra detta i samarbete med Scensverige och med gemensam kraft verka för en fruktsam internationalisering av fri svensk scenkonst, säger STOFF’s festivalgeneraler Helena Bunker & Adam Potrykus.

Stockholm Fringe Festival har sedan 2010 agerat både som en inkörsport för internationella akter som vill möta en svensk publik samt som en språngbräda för inhemska akter som vill veckla ut sina kreativa vingar inom ramen av ett internationellt sammanhang.

     

Swedstage 2024 i nya format – Helsingborg i maj och Stockholm i augusti

Internationalisering och marknadsföring av den svenska scenkonsten är en viktig del
av både ASSITEJ Sveriges och Scensveriges verksamheter. 2012 igenomförde vi
vårt första Swedstage, ett riktat showcase för att presentera svenska produktioner för
utländska arrangörer. Swedstage har sedan dess kommit att bli Sveriges främsta
mötesplats mellan svenska scenkonstskapare och utländska scener, och är en viktig
länk för att öka närvaron av svenska gästspel internationellt. Swedstage har fram till
idag presenterat 54 hela föreställningar och ett antal korta pitchar för 192 gäster från
olika 59 länder.

Både branschen och världen förändras konstant och vi kommer i år genomföra
Swedstage i nya former, för att åstadkomma mer hållbara och målgruppsträffsäkra
arrangemang.

Efter pandemin fattade våra organisationer beslutet att nästa upplaga av Swedstage
specifikt skulle riktas till publiken barn och unga. Young Swedstage genomfördes i
samband med Bibu i maj 2022 i Helsingborg, där även ASSITEJ Artistic Gathering
arrangerades. Försöket slog väl ut och 2024 kommer ASSITEJ Sverige att arrangera
ett nytt Young Swedstage 15-18 maj, under Bibu Helsingborg.

Scensverige kommer att arrangera stockholmsupplagan av Swedstage tillsammans
med Stockholm Fringe Festival, World Fringe Congress och queerfestivalen Stolt
Scenkonst 27-31 augusti 2024. Att dessa festivaler och mötesplatser går samman
skapar ett ypperligt tillfälle att presentera ett showcase med samtida scenkonst för en
bred grupp internationella intressenter. Genom att underlätta för bokare och gäster
att få så många upplevelser och möten under samma vecka kommer vi kunna spetsa
vårt målgrupparbete gemensamt.

Våra styrelser är angelägna om att utveckla Swedstages viktiga roll som icke-
vinstdrivande mötesplats mellan svenska producenter och världens
festivalarrangörer och gästspelsproducenter, så att vi når ut med vår fantastiska
scenkonst till ännu större publik.

Ulricha Johnson Verksamhetschef Scensverige
Niclas Malmcrona Verksamhetsledare ASSITEJ Sverige

Nyhetsbrev november 2023

Läs nyhetsbrevet här!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.


Rådsmöte 2023

Vi välkomnar våra medlemmar till årets rådsmöte 20 november

Tid: kl. 13:00-15:00
Plats: Malmö Opera, Verkstan
Östra Rönneholmsvägen 20, Malmö
Ingång till Verkstan från baksidan mot parkeringen

Dagordning (pdf för nedladdning)

Anmäl dig till rådsmötet här
Sista anmälningsdag: 10 november

En separat kallelse har skickats till organisationens valda rådsrepresentant. Är du medlem men är osäker på vem som är din organisations representant? Skicka ett mail till info@scensverige.se

Nyhetsbrev oktober 2023

Läs nyhetsbrevet här!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.