Bidra till Scensveriges tal till nationen!

Om talet
Vi, Ebba Petrén och Alexandra Loonin, fick i uppdrag av Scensverige att skriva ett tal till nationen. Vi chattade med varandra 20 minuter varje dag i en vecka och hade ingen annan kontakt. Nu är det klart, skapat utifrån en 100 sidor lång chatt mellan oss två. Chatten handlar om fysisk distansering, om konst och kultur, om kroppen som gör ont, om rädslorna och vardagen som pågår. Något som förvånade oss i bearbetningen av chattmaterialet var att Hamlet dök upp på flera ställen. Vi har aldrig pratat med varandra om pjäsen innan och nu helt plötsligt var tematiken överallt – kvalen, frågorna, ovissheten, galenskapen och föräldrarna som inte gör som man vill. 

I en tid då scenkonsten inte vet vad den ska ta sig till, är det kanske helt logiskt att vi hamnade där? Vi har låtit Scensveriges tal, i den kristid som råder, gå i dialog med den västerländska teaterhistoriens mest kända (och på gott och ont odödliga) monolog: “Att vara eller inte vara”. Och istället för att tala till nationen, väljer vi att tala till relationen istället. Talet hittar du bifogat längst ner.

Om oss dramatiker
Ebba Petrén (f 1988) är regissör och dramatiker bosatt i Stockholm och i Ljusne. Om det inte hade varit för pandemin hade hon just nu repeterat konsertperformancen “Hör så tyst det är” på Regionteatern Blekinge Kronoberg och förberett undervisning på SKH-kursen Communitas.

Alexandra Loonin (f 1989) är dramatiker och dramaturg bosatt i Malmö. Om det inte hade varit för pandemin hade hon fortsatt tågpendla till kontoret på Teater Västernorrland, besökt sin referensklass i Borås och sett fram emot att åka till Bibu med föreställningen Hemligt.

Instruktioner för att medverka

Det här talet kommer att gestaltas av Scensveriges medlemmar tillsammans. Materialet ni skickar in kommer att sättas ihop till en film som kan delas av oss alla på hemsidor och i sociala medier. Filmen kommer att textas på svenska och engelska och alla medverkande kommer att synas med namnplatta i anslutning till sitt bidrag i filmen.

Det finns tre sätt att delta på. Välj ett av följande alternativ och maila resultatet till info@scensverige.se senast den 27 april.  

Alternativt 1: Du har bra ljudutrustning (t ex en zoom eller en korghängd röstmikrofon) och vill läsa in talet utan bild. 

Alternativ 2: Du har ok filmutrustning (t ex en mobilkamera med HD-funktion, dock ej selfiekamera) och vill skicka in rörlig bild till den gemensamma filmen. 

Alternativ 3: Du har ok filmutrustning med bra ljudupptagning och vill läsa in talet med bild. 

Instruktioner för alternativ 1
-Läs in talet i sin helhet. Det är viktigt att det är ljuddämpat omkring dig. 
-Läs som om du talar till en vän.
-Skicka in i wav eller mp3-format.

Instruktioner för alternativ 2
-Filma i liggande format. 
-Gör alla eller så många du kan av handlingarna nedan. 
-Man får inte se två personer i bild men det är självklart ok om du tar hjälp av någon annan med att filma.

Handlingar:

  • Titta rakt in i kameran utan att blunda så länge du kan.
  • Sitt framför kameran med stängda ögon och hålla andan.
  • Titta in i kameran och rör vid ditt ansikte.
  • Sitt framför kameran och ät frukt. 
  • Välj ett av orden i talet och skriv det i jord. 
  • Sudda ut det du har skrivit.

Instruktioner för alternativ 3
-Filma dig själv när du läser upp talet i sin helhet. Du ska synas från axlar och upp och du ska ha några centimeter ovanför huvudet. 
-Tänk på att ha bra ljussättning. 
-Filma med liggande kamera. 
-Det är viktigt att det är ljuddämpat omkring dig.
-Om du tagit ljud och bild separat så lägg ihop till en fil innan du skickar.

Hur materialet skickas in
När du är klar, maila filen/filerna till info@scensverige.se, senast 27 april.
Skriv Tal till nationen i ämnesraden. I mailet är det viktigt att ni skriver namn på den som medverkar i det filmade materialet och vilken funktion personen har i verksamheten (exempelvis skådespelare, scenograf, koreograf, ekonomichef eller liknande).