augusti, 2019

fre02aug14:0015:3014:00-15:30 Stadsvandring (FULLBOKAD)SödermalmEventtyp:Annan aktivitetDag:4. fredag

more

Detaljer

Stadsvandringen är tyvärr fullbokad! 

Välkommen till en stadsvandring som följer i transpionjären Eva-Lisa Bengtsons (1932-2018) fotspår. Vi rör oss från 1960-talets första klubb för transpersoner på Östgötagatan – via aktioner med Lesbisk front och byggandet av kvinnohus – till gemenskapen i Golden ladies och Jerry’s damklubb. Utifrån ett personligt porträtt tecknas en bild av Stockholms HBTQ-historia, en livsviktig gemenskap och en på samma gång både politisk och personlig kamp.

Under Stockholm Pride erbjuder Stolt Scenkonst i samarbete med  Stockholms Kvinnohistoriska nyfikna att gå stadsvandringen kostnadsfritt.

Stadsvandringen sker på Södermalm i Stockholm med start i Björns Trädgård och tar ca 1,5 timme. 

Kom ihåg att ha bekväma skor och vattenflaska om det är varmt!

Tillgänglighet: Vi kommer inte använda trappor utan det går fint att delta med till exempel rullstol eller permobil.

OM PROJEKTET EVA-LISAS MONUMENT Stadsvandringen är en del av konstnären Sam Hultins projekt Eva-Lisas Monument som lyfter fram Eva-Lisa Bengtsons pionjärarbete inom transrörelsen samt den lesbiska och feministiska rörelsen i Stockholm. 1964 startade Eva-Lisa Bengtson den första klubben för transpersoner i Sverige – Transvestia och hon var även engagerad i Lesbisk front, Kvinnohuset på Snickarbacken, RFSL Stockholm, patientföreningen Benjamin samt en trogen besökare på såväl klubbarna Lash och Wish som Golden ladies. Eva-Lisa var transkvinna och levde som lesbisk och hennes berättelse är angelägen eftersom den ingår i en historia som är relativt odokumenterad och till stor del handlar om villkor för normbrytande gemenskap. Hon kom med tiden att förlora sin plats i flera av de rörelser hon engagerat sig i. I transrörelsen passade hon inte in då den i slutet av 60-talet inte inkluderade transsexuella (eller homosexuella). Rörelsen var starkt influerad av transvestitrörelsen i USA där en snäv definition av transvestism var rådande. Senare skulle hon även utestängas från Kvinnohuset i Stockholm då delar av den feministiska rörelsen på 90-talet beslöt att exkludera transkvinnor.

Den första delen i projektet är “Kära Eva-Lisa” – en läsning på Moderna Museet av de många breven som kom till Eva-Lisa från transpersoner som delade med sig av sina innersta tankar. Idag ger de röst åt en historia som få känner till och som vittnar om kärlek, solidaritet och gemensam kamp mot fördomar. Information om läsningen hittar ni här: www.modernamuseet.se/stockholm/sv/aktiviteter/kara-eva-lisa/

OM SAM HULTIN Sam Hultin, född 1982, är konstnär och arbetar ofta med performance och video utifrån sitt intresse för queer historieskrivning och idén om konst som förslag på möjliga framtider. Ofta kopplar hens arbete ihop personliga berättelser med större sociala och politiska strukturer. Efter Eva-Lisas bortgång 2018 förvaltas hennes unika arkiv av foton, brev, böcker, protokoll, medlemsbrev och tidskrifter av Sam Hultin. Avsikten är att arkivet ska tillgängliggöras för forskning genom QRAB – Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek i Göteborg.

Vandringen ges även Torsdag 1 augusti kl 19.00–20.30, för att anmäla dig till detta tillfälle mailar du istället osa@kvinnohistoriska.se.

Tid

(Fredag) 14:00 - 15:30

Lokal

Södermalm

Björns Trädgård

X