maj, 2019

tors16may14:0014:45Avatarer i ensemblenEventtyp:SeminariumDag:3. torsdag

more

Detaljer

Kan realtidsstyrda digitala skådespelare bli en del av framtidens ensemble?

Cabaret Electrique har undersökt samspelet mellan animationsteknik och teater för att hitta nya sceniska uttryck. Efter flera år av workshops och forskningsprojekt med KTH, Dramaten och STDH satte vi upp föreställningen Kafkas Arkiv i reaktorhallen, där levande animationer styrda av motion capture och VR blandades med skådespelare i Kafkas klaustrofobiska värld.

Att blanda animerade och riktiga skådespelare på scen bjuder på många möjligheter till ny gestaltning, men också på tekniska och processmässiga utmaningar. Hur kan teaterns improvisatoriska och direkta sätt att arbeta kombineras med animationens fyrkantigare process? Och hur kan ny animationsteknik bidra med att skapa förhöjda sceniska uttryck från filmens värld utan att förlora teaterns här och nu? Vi vill dela med oss av våra praktiska erfarenheter kring vår forskning och våra val i dessa frågor.

Inom film- och spelindustrin fortsätter man att flytta fram gränsen för hur åskådaren kan känna sig delaktig. För den yngre publiken som vuxit upp på en digital arena finns andra förväntningar kring hur historier berättas och upplevs. Så hur kan scenkonsten inspireras av avancerad teknik och ändå fortsätta att vara unikt relevant för publiken och dess samtid?

Medverkande:
Filip Alexanderson, skådespelare och regissör
Simon Alexanderson, animations designer och teknik utvecklare
Henrik Bäckbro, dockspelare och producent

Tid

(Torsdag) 14:00 - 14:45

Organizer

Sundsvall

X