It’s here, it’s queer – Panelsamtal på Folk och kultur

Panelsamtal på Folk och kultur, 7 februari 2018

It’s here, it’s queer

Hur utvecklar vi scenkonst med HBTQ+perspektiv?

De flesta scenkonstaktörer, stora som små, kulturpolitiker och publik är rörande överens om att det behövs representation på scen och att HBTQ+ är ett av perspektiven som behöver lyftas. Men vilka satsningar görs? Hur ser fältet av scenkonst med HBTQ+ perspektiv ut idag? Är det lättare eller svårare att lyfta HBTQ+ perspektivet om produktionen riktas till barn och unga? Och varför är det överhuvudtaget viktigt med scenkonst där HBTQ+ ingår?

I ett samtal utifrån panelens erfarenheter och breda kunskap diskuterar vi representation och reaktion, motstånd och möjligheter och drömmer oss framåt under det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur i Eskilstuna.

Ossi Niskala är regissören och koreografen bakom Teater Tres omtalade Eli & Rio. En föreställning riktad till 3-6 åringar där identitetsfrågor och könsroller lyfts genom klänningar, mustascher och andra kodade kläder. Hur påverkas vi av vad vi väljer att ha på oss? Eli & Rio har fått fantastiska recensioner och är som enda svenska produktion utvald till den italienska HBTQ-festivalen Teatro Acrobaleno (“Regnbågsteater”)

Gunilla Edemo frilansar som dramaturg, utbildare och skribent och har bland annat uppmärksammade högskoleprojektet “Att gestalta kön” och “Queerpedagogiskt nätverk” i ryggen. Nu senast har Gunilla regisserat improvisationsföreställningen “Hetero – improviserad humor för heterosexuella och deras vänner”.

Pelle Hanaeus är skådespelare, regissör och pedagog som länge har genomfört workshops och utbildningar i genus och normkritik inom teatern. Under 2000-talet startade och drev Pelle KUNQ, den då enda existerande teatergruppen för unga HBTQ+ personer. Han har även varit konstnärlig ledare för Regionteater Väst, som aktivt jobbat långsiktigt med dessa perspektiv.

Ulricha Johnson är verksamhetschef på Scensverige och initiativtagare till det nationella nätverket Stolt Scenkonst samt den internationella arbetsgruppen Proud Performing Arts, med syfte att öka tillgången och sprida scenkonstproduktioner med HBTQ+ perspektiv. Ulricha kommer att moderera samtalet.

Nätverket Stolt Scenkonst initierades av Scensverige under Växjö-pride 2017. Idag består nätverket av elva aktörer utspritt i hela landet. HBTQ+ betyder homo, bi, trans och queer. + står för intersexualitet, asexualitet mm.