Rövare

Rövare

StDH/Stockholms konstnärliga högskolaLennings, De Geergymnasiet
Tisdag 23 maj kl. 13:00-14:45
Tisdag 23 maj kl. 16:00-17:45Skådespelarklassen åk 3 presenterar examensföreställningen Rövare, en berättelse om två bröders brinnande uppror mot sin pappa.

I original är det en femaktare, otymplig och språkligt överlastad, men med ett stråk av stark indignation och tydlig sympati med de rövare som i en orättfärdig värld tar rätten i egna händer. Vid urpremiären tvingades Schiller fly från en mycket upprörd borgerlig publik.

I StDHs Rövare är pappan huvudman för släkten von Moors affärsimperium, som är tätt sammantvinnat med den lagstiftande makten. Karl, gränslöst älskad av sin far, är politiskt äcklad av de orättvisor pappans von Moor-imperiet är roten till, och av att han är utvald att ärva det. Franz, gränslöst oälskad av sin far, är personligt äcklad av orättvisan i att det inte är han som kommer att ärva von Moor-imperiet.

Båda bröderna beslutar sig för att ta rätten i egna händer. Karl bränner kurslitteratur på polisakademin, blir relegerad, och ger sig tillsammans med sina kamrater ut i skogen, fast besluten att skipa rättvisa utanför lagens gränser. Franz sitter hemma hos sin far och funderar på hur han ska ta livet av honom och göra Karl arvlös – inom lagens gränser.

Rövare är en grym och blodig berättelse om våld, makt och rätt.

Foto: Jonas Jörneberg

Text: Friedrich Schiller
Regi: Jens Ohlin
Scenografi: Anton Thorsson, examensstudent Scenografi: Scenex17
Kostymdesign: Matilda Hyttsten, examensstudent Kostymdesign: Scenex17
Ljusdesign: Lina Benneth
Ljuddesign: Pedro Martinez
Maskdesign: Patricia Svajger
Ansvarig lärare, lektor i skådespeleri: Simon Norrthon
Medverkande Skådespeleri åk 3: Agnes Lindström Bolmgren, Anders Jacob, Christopher Lehmann, Emmi Henriksson, Frida Österberg, Joel Ödmann, Lolita Zackow, Lucas Krüger, Maria Mortensson Zakrisson, Mattias Malmros