Drone

Drone/Riksteatern

Foto: Senay Berhe

Med avstamp i tystnadens brus och sina distinkta rörelser i slowmotion, bjuds vi in till en suggestiv värld av sinnlighet och förväntan. Det här är en anslående koreografi av Erik Linghede som är rik i sin absoluta precision. Det är som att själva tidsuppfattningen låter sig förvrängas och omformas av de fyra exceptionella dansarnas sceniska uttryck och styrka. -Urvalskommittén

Drone är en dansföreställning som rör sig mellan fiktion och verklighet. Drone är ljuden som finns i det paradoxala tillstånd som vi kallar för tystnad. Trots att det aldrig är helt tyst, har människan skapat något så abstrakt som tystnad. Drone är även en metafor för samhällsmedborgaren som en förarlös och kulturellt programmerad maskin. Fyra dansare ger publiken en sinnesupplevelse om vår förmåga att röra oss mellan fiktion och verklighet. En föreställning där du inte måste förstå. Drone är ett tillstånd.

– Precis som mina tidigare verk ser jag Drone som ett existentiellt vakuum. Ett tillstånd. Ett specifikt nu. Dans för mig är en sinnesupplevelse, någonting som tar dig på en resa, som får dig att känna, någonting att förlora sig själv i. Att lösas upp. I en tid som behöver en omstart, är Drone mitt sätt att skapa en sådan portal på scen, säger Erik Linghede.

Medverkande: Yared Cederlund, Katrine Johansen, Robin Sundberg och Bambam Frost

Koreografi: Erik Linghede
Komposition: Eric Sjögren
Scenografi: Johanna Mårtensson
Ljus: Mira Svanberg
Kostym: Erika Sjödin (Praktikant StDH/SKH)
Mask: Anna Olofson
Koreografiassistent: Yared Cederlund
Producent: Helena Ringvold