Älskarinnorna/Uppsala Stadsteater

Foto: Fredrika Eriksson

När Anja Suša och ensemblen tar sig an Elfriede Jelinek blir det en skådespelarfest helt utan gränser. Här sprutar kroppsvätskor och slängs med lösa kroppsdelar som om det inte fanns någon morgondag. Älskarinnorna är en uppsättning som kränger och spritter av upprorslusta. Genom att kasta sig huvudstupa ut och in i de tillspetsade rollfigurerna vrider skådespelarna de iscensatta patriarkala strukturerna till något så absurt och skrattretande att vi inte kan annat än att skratta dem rakt upp i synen.

— Urvalskommitténs motivering

Två unga kvinnor. En från landet, en från staden. Två fabriksarbeterskor. De drömmer om ett större liv, ett annat liv. Är enda vägen ut ett äktenskap? Den nobelprisade författaren Elfriede Jelineks roman ”Älskarinnorna” utspelar sig i ett Österrike präglat av arvet efter nazismen, där människor gjorts sig kvantifierbara och möjliga att utvärdera utifrån materiella parametrar istället för människovärde.

Jelineks hyllade text genomborrar läsaren som ett spjut. I berättelsen om kvinnornas jakt på lycka finns också ett vi, ett vi som betraktande står vid sidan av och bidrar till fördömandet av deras förvridna drömmar.

Av Elfriede Jelinek
Dramatisering Tom Silkeberg
Översättning Aimée Delblanc
Regi Anja Suša
Scenografi Helga Bumsch
Kostymdesign Maja Mirkovic
Kompositör Andreas Huumonen
Koreografi Damjan Kecojevic
Dramaturg Marie Persson Hedenius
Ljusdesign Mats Öhlin
Animationer Vivien Reis
Maskdesign Maja Mirkovic
Medverkande: Jennifer Amaka Pettersson, Anna Carlson, Lolo Elwin, Moa Silén, Natalie Sundelin

Läs mer om produktionen här

Tillbaka till alla utvalda produktioner