Kollegor i kris

In English

Om Kollegor i kris

En viktig del av Scensveriges uppdrag är att värna yttrandefrihetsfrågor. Det gör vi bland annat genom att stötta kulturarbetare och scenkonstnärer som lever i konfliktzoner eller hotas av förtryck och förföljelse. Hur kan vi kraftsamla tillsammans med våra medlemmar för att hjälpa på bästa sätt?

Genom plattformen Kollegor i kris vill vi informera om pågående initiativ och bidra med våra kontaktytor och nätverk till scenkonstnärer tillfälligt eller permanent befinner sig i Sverige. Vi vill främja utbyte av erfarenheter, och bidra till att sprida nyöversatt samtida dramatik från länder där demokratin är hotad. Avsikten är att skärpa vår internationella utblick, med fokus på scenkonstnärer som lever under hot och förtryck, i det egna landet såväl som i Sverige i exil.

Hör av dig till oss om du behöver hjälp att ta en idé vidare, eller har information som vi kan dela vidare till våra medlemmar på adress: action@scensverige.se.

Scensverige partners i Triangle for Ukrainian Artists: Ukrainska dramatiker får stöd i nytt projekt som leds av Kulturhuset

Nu inleds det tvååriga EU-projektet Triangle for Ukrainian Artists, ett samarbete med aktörer i Ukraina, Polen och Sverige för att stötta ukrainska dramatiker att fortsätta arbeta under rådande anfallskrig. Projektets partners i de tre länderna är: Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Theatre of Playwrights/Centre for Modern Ukrainian Drama i Kyiv, Rikstolvan på Österlen i Sverige, Villa Decius i Krakow, Polen och Scensverige. Delar av resultatet kommer att presenteras på Scenkonstkonstbiennalen i Sverige år 2025.

Läs mer om projektet Triangle for Ukrainian Artists

Är du kulturarbetare i behov av residens, eller en kulturaktör som vill starta ett residens för kulturarbetare?

Are you a culture worker in need of residency? Or would you like to become a hosting organization?

APPLY HERE


Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är nyarostermedloggor-1024x250.jpg

Nya ukrainska röster 

Scensverige med Kollegor i kris inlett ett samarbete med konsthallen och residenset Rikstolvan på Österlen, som sedan krigsutbrottet förvandlats till en hub för ukrainsk kultur – och i synnerhet scenkonst.

De har bland annat låtit översätta en mängd ukrainsk nyskriven dramatik till svenska, och har även startat en ny residensverksamhet för ukrainska dramatiker. Tillsammans gör Kollegor i kris/Scensverige och Rikstolvan en gemensam satsning för att tillgängliggöra nyskriven ukrainsk dramatik för svenska scener under rubriken Nya röster från Ukraina. 

Läs mer i Kollegor i kris första nyhetsbrev

Fördjupning

Videoklipp – Create or decrease
Inspelat samtal om hot och yttrandefrihet från Swedstage 2020. Mer info om samtalet finns här

Videoklipp – internationella vittnesmål
Vittnesmål avseende situationen för scenkonstnärer i Sverige och i världen ur ett yttrandefrihetsperspektiv. 
Insamlade under Swedstage 2020

Film: Unavailable
av Nikon Romanchenko

Film: No obvious signs
av Alina Gorlova

Film: The world is blue as an orange
av Iryna Tsilik

Read about The Ukrainian World Wide Readings project by John Freedman and Oksana Mysina