Urvalskommittén 2023

Lis Hellström Sveningson, frilansande kulturskribent och dans- och teaterkritiker för Göteborgs-Posten, Göteborg

“Att vara medlem i Urvalskommittén för Scenkonstbiennalen är ett ansvarsfullt och roligt arbete. Vår uppgift är att välja scenkonstproduktioner av hög konstnärlig kvalitet som är de mest intressanta av dem som har haft premiär under spelperioden 1 januari – 31 december 2022. Det är intressant att möta så mycket ny scenkonst och att ingående diskutera det vi ser i kommittén är kärnan i arbetet. Genom att uppleva, analysera, motivera, argumentera och ibland strida, hoppas jag att vi skapar ett spännande urval för Scenkonstbiennalen 2023 och bidrar till scenkonstens utveckling.”

Monika Wade, publikstrateg på Folkteatern och medgrundare till produktionsplattformen Possibilitas i Göteborg. Konstnärlig ledare för aliasTEATERN i Stockholm

“Ett ärofyllt uppdrag. Jag ser fram emot att vara en del av denna eminenta kommitté. Jag hoppas vi kan göra ett spännande urval som utmanar till diskussioner, berör och inspirerar hela scenkonstsverige.”

Lena Engström, styrelseledamot för Danscentrum nationellt och Danscentrum syd. Numera bosatt i Malmö men med långt förflutet från Göteborgs Stadsteater och Halmstads kulturförvaltning. 

” Jag hoppas de utvalda föreställningarna tillsammans blir en manifestation av konstens och kulturens kraft i dessa bistra tider.”

Magdi Saleh, frilansande skådespelare verksam på bland annat Malmö Stadsteater och Kulturhuset Stadsteatern

“Att få vara en del av Urvalskommittén känns oerhört hedrande. Ska både bli spännande och utmanande att välja ut de mest intressanta och konstnärligt kvalitativa verken som ska framföras när Scenkonstbiennalen fyller 30 år. Må det bli 30 år till!”

Anna Hedelius, teaterkritiker för Kulturnyheterna, SVT

“Liksom människor kan scenkonst vara på många olika vis. Närgången, påhittig, färgstark, provocerande, rolig, urtråkig, rörlig, rörig eller ibland väldigt allvarlig och strikt. Frågan är om något är bättre eller sämre, eller är det helt enkelt bara olika? I urvalskommittén reser vi Sverige runt för att ta till oss alla sceniska uttryck. Vi vrider och vänder på våra upplevelser i levande diskussioner, för att till slut landa i ett axplock uppsättningar som vi tillsammans finner vara de starkaste i sitt slag. Jag finner en stor glädje i att vara med i det arbetet.”

Anna Håkansson, scenkonstkritiker Dagens Nyheter

Anders Ålander, chef för Umeå teaterförening, Umeå

“Uppdraget som medlem i urvalskommittén känns både hedrande samtidigt som det ska bli fantastiskt roligt. Det är en ynnest få ge sig ut och se scenkonst från landets alla hörn. Jag hoppas på originella och gränsutmanande scenuttryck, föreställningar som utmanar och berör. Jag ser fram emot givande diskussioner med övriga medlemmar i urvalskommittén om angelägenheten i det som spelas på våra scener.”

Urvalskommitténs uppdrag är att välja ut vilka föreställningar som ska presenteras under Scenkonstbiennalen 2023. Urvalet ska bestå av scenkonstproduktioner av hög konstnärlig kvalitet och utgöras av de som urvalskommittén anser vara de mest intressanta som har haft premiär under spelperioden 1 januari-31 december 2022.