Hammer/GöteborgsOperans Danskompani

Foto: Lennart Sjöberg

Hammer är ett energiskt och inkluderande dansverk med träffsäker samtidsudd. Kompaniets fulländade precision och teknik sammansmälter med Alexander Ekmans koreografi i ett starkt koncept. Dansarna flyger fram i lekfull gemenskap, som en färgexplosion av vardagskreationer. Åskådarna dras in i detta absorberande universum när dansarna kliver av scenen och poserar i publikhavet, en inbjudan som överraskande förvandlas till en svart spegel av kylig distans och självupptagenhet. En uppmaning till reflektion.

— Urvalskommitténs motivering

Denna föreställning spelas inte i sin helhet under Scenkonstbiennalen 2023, men kommer att presenteras genom en annan programpunkt. Mer information kommer.


I Hammer härjar en grupp i en harmonisk, osjälvisk tillvaro inspirerad av hippie-eran. De springer, leker, sjunger och driver runt tillsammans. Långsamt sker en förvandling mot den moderna tidens övervakning. Beteendet i gruppen skiftar och blir allt mer egoistiskt, individualistiskt. När vi återvänder i andra akten är vi på en annan plats. Gruppen har förvandlats till självmedvetna människor i ensamma moln. Till slut orkar de inte med det falska skådespelet utan behöver slå ner sina fasader och idéer om sig själva för att hitta tillbaka till den altruistiska tillvaron.

Koreografi, regi, scenografi & ljusdesign Alexander Ekman
Musik Mikael Karlsson
Dramaturgi Carina Nildalen
Kostymdesign Henrik Vibskov
Ljusdesign Joakim Brink
Assistent till Alexander Ekman Victor G. Jeffreys II
Medverkande Benjamin Behrends, Mei Chen, Nathan Chipps, Zander Constant, Miguel Duarte, Zachary Enquist, Viola Esmeralda Grappiolo, Sabine Groenendijk, Mai Lisa Guinoo, Logan Hernandez, Hiroki Ichinose, Bettina Jurák, Janine Koertge, Fan Luo, Rachel McNamee, Waldean Nelson, Einar Nikkerud, Riley O’Flynn, Anna Ozerskaia, Auguste Palayer, Christoph von Riedemann, Duncan C Schultz, Endre Schumicky, Frida Dam Seidel, Satoko Takahashi, Lee-Yuan Tu, Danielle de Vries, Johanna Wernmo, Joseba Yerro Izaguirre, Zenon Zubyk, Amanda Åkesson

Läs mer om produktionen här

Tillbaka till alla utvalda produktioner