Cash is queen

Cash is queen – kvalitetsteatern

Foto: Francis Löfvenholm

Om sorg och drömmar, pengars värde och vad man egentligen kan kompenseras för. Baserad på intervjuer och samtal med personer som fått skadestånd efter att ha blivit tvångssteriliserade i samband med byte av
juridiskt kön. Vad skulle du göra om du fick 225 000?

Åren 1972-2013 blev 600-700 personer tvångssteriliserade av svenska staten i samband med byte av juridiskt kön. Inledningsvis fick de ingen ekonomisk kompensation när lagstiftningen ändrades, men efter att en grupp transpersoner förberett en stämning så fastställdes att varje tvångssteriliserad person får 225 000 kr i skadestånd.

Cash is Queen är ett stycke samtidshistoria det länge talats tyst om, men som många lever i konsekvenserna av. En guldglittrande, könsöverskridande, bitvis blodig, bitvis såväl kåt som glad show. Ett myller av skildringar av livet efter tvångssteriliseringarna och skadeståndet, framtagna och gestaltade av transpersoner själva.

Här får den ansiktslösa statistiken kropp, röst, känsla och agens i en respektfull gestaltning av berättelser som rör sig i kontrasten mellan det som önskades och det som sen blev verkligt. Här vågar vi prata om splittringen som pengar kan skapa mellan oss. Här får sorgen och vreden ta plats. Här finns ett rum för upprättelse och tröst.

Manus: Nino Mick och Xenia Klein
Regi: Johanna Essie Sjögren och Eddie Mio Larson
Intervjuer och research: Nino Mick, Xenia Klein och Hilding Sandgren
Musik: Maja Darkest Karlsson
Scenografi och ljus: Amanda Lebert
Dramaturg: Robin N Spegel
Producent: Anna Nygren
Skådespelare: Kasia Michnik, Stefan Skärlund och Eddie Mio Larson
Affisch: Hilding Sandgren
Foton: Francis Löfvenholm

Samtal
Efter föreställningen (kl 17:15) anordnas ett samtal om de juridiska processer
som ledde fram till att skadestånd delades ut, och arbetet med det
researchmaterial som ligger till grund för pjäsen.

Medverkande:
Kerstin Burman
Ulrika Westerlund

Moderator: Xenia Klein

Cash is Queen görs i samarbete med ABF och Studieförbundet Vuxenskolan, och med stöd av Kulturrådet, Längmanska kulturfonden, Göteborgs stad & Mölndals stad.