Strandad/Kungliga Operan

Foto: Henrik Halvarsson

Vad händer efter katastrofen? När strandparadis förbyts i inferno lägger Karin Rehnqvist och Kerstin Perski öronen tätt intill och skapar en traumaakut för sorgen. Med inslag av folkmusik och gitarrballad är Strandad en psykologiskt expressiv opera för solister, stor kör och orkester. En kulande röst skär igenom som samvetets kniv och skulden lägger sig svart över de bjärt färgade semesterdrömmarna. Med mullrande kaskader, spröda klanger och rättfram text illustreras hur krafterna inom oss kan vara minst lika våldsamma som naturens.

— Urvalskommitténs motivering

Denna föreställning spelas inte i sin helhet under Scenkonstbiennalen 2023, men kommer att presenteras genom en performance lecture den 1 juni: Mer information

Något överväldigande har hänt Maria. Vad minns hon inte. Är hon en illegal flykting? Har hon begått ett fruktansvärt brott? På en strand fylld av sorglösa, semestrande människor möter Maria sitt skuggjag, »Den Andra«, som driver henne till att konfrontera sina skuldkänslor för att ha överlevt en naturkatastrof. Strandad är en rituell opera om sorgens väg till att kunna fortsätta leva när det som har gett livet mening är borta.

Karin Rehnqvist är en av Sveriges främsta samtida tonsättare. Delvis inspirerad av den stora kollektiva tragedin med 2004 års tsunami, som hon bevittnade på plats i Thailand, har hon tillsammans med dramatikern och librettisten Kerstin Perski skrivit en ömsint opera som kretsar kring viktiga allmänmänskliga frågor om sorg, saknad, överlevandeskuld och sökande efter balans i en värld som vänts upp och ned.

Av Karin Rehnqvist & Kerstin Perski
Musik Karin Rehnqvist
Text Kerstin Perski
Regi Natalie Ringler
Dramaturg Katarina Aronsson
Scenografi Anna Heymowska
Kostym & mask Moa Möller
Ljus Tobias Hagström Ståhl
Koreografi Roger Lybeck
Medverkande Maria Vivianne Holmberg, Den Andra Lena Willemark, Peter P Carl Ackerfeldt, Fru Lind Katarina Leoson, Sara Elvira Kåhlin / Benthe Börjesson Liebert, Simon Johan Edholm
Dirigent Cathrine Winnes
Kungliga Hovkapellet
Kungliga Operans kör

Läs mer om produktionen här

Tillbaka till alla utvalda produktioner