Ambulans Lumor och Dramaten

Foto: Sören Vilks

När Paula Stenström Öhman förlägger Dantes underjordiska Inferno till sjukhusets kulvertar balanserar hon med säker hand mellan tyngsta allvar och den mest skruvade komik. En fyrhövdad ensemble växlar lika blixtsnabbt som briljant mellan olika karaktärer i ett socialrealistiskt drömspel som genomlyser kvinnomisshandel och dess fruktansvärda följder med humorn som befriande krockkudde.

– Urvalskommitténs motivering

– Jaha, det här var ju trevligt… välkommen ner i underjorden ungefär. Ska vi bara vänta här?

–Typ.

Ambulans är en nyskriven och redan prisbelönad pjäs som balanserar mellan myt och verklighet. Med referenser till bland annat Dantes Inferno griper den rakt in i den högaktuella debatten om våld mot kvinnor i hemmet.

Ambulans utspelar sig i hjärtat på några människor som befinner sig i olika faser av kris och trauma. Kanske passerar dom just nu vårt kollektiva undermedvetna, en labyrintisk kulvert under en överfylld akutmottagning? Några flyr ner hit. Några är här för att hjälpa. Några hittar inte längre ut.

I centrum står två systrar, Katja och Helena, och Helenas son Simon. Via flashbacks, drömmar och minnesfragment får vi följa dem i underjorden en bit på vägen mot läkande. Vi får också träffa den lilla orkestern, pappa Ludde, farmor Deborah, vargbröderna Romulus och Remus, BUP-Monika, färjekarlen Carlos och några till, som alla berörs av det som hände den där dagen.

Det handlar om splitter och sirener. Om att hitta vägen ut.

Paula Stenström Öhman är en hyllad och prisbelönt dramatiker och regissör som uppmärksammats för sina nervkittlande pjäser om den svenska samtiden, som med poetisk naturalism, skarp humor och skickligt gestaltade relationer skakar om och berör. Hon har en bakgrund inom kriminologi och tar ofta avstamp i dokumentärt material, även om pjäserna är fiktiva. Med Ambulansfortsätter hon sitt tematiska utforskande av grymhet och omsorg och följer upp några karaktärer från tidigare uppsättningar som People respect me now, Jag tror på dig Anita och Ocean. 2020 tilldelades hon Daniel Sachs dramatikerpris för manuset till Ambulans

MEDVERKANDE Maia Hansson Bergqvist, Peter Järn, Eva Rexed, Jonatan Rodriguez
MANUS OCH REGI Paula Stenström Öhman
SCENOGRAFI OCH KOSTYM Anna Heymowska
LJUS Ellen Ruge
MUSIK Sæmundur Grettisson
PERUK OCH MASK Mimmi Lindell
DRAMATURG Anna Kölén