Arv/Dramaten

Foto: Klara G

Dramatens uppsättning av Matthew Lopez mastodontpjäs gör inte bara anspråk på vår tid. Den uppmanar oss också att aldrig glömma alla dem som gått före i kampen för den sköra frihet vi idag besitter. Arv är åtta timmars totalteater som binder ihop homosexuella mäns historia och samtid från tidigt 1900-tal, via 80-talets AIDS-epidemi och den tidiga Trump-eran. I ett ständigt föränderligt scenrum skapar den enastående ensemblen en djupt berörande föreställning där publikens skratt enbart överröstas av deras hulkningar.

– Urvalskommitténs motivering

Arv är en episk och mångfacetterad heldagsföreställning i två delar där vi möter ett antal homosexuella män i New York i dag. Här möts den yngre generationen som lever ett liv i relativ frihet – och den äldre som överlevde både AIDS-epidemin och ett samhälle fullt av förtryck.

I ett roligt, sorgligt och ärligt samtal försöker männen berätta om sina liv, ge en slags kollektiv lägesrapport och undersöka allt det ouppklarade som de tidigare aldrig satt ord på, allt för att kunna gå vidare. Ska de bara njuta av alla friheter eller måste de fortsätta kämpa? Hur hanterar man sin historia, hur läker man istället för att brinna upp?

Arv hade urpremiär i London 2018 och belönades med en rekordlång rad priser, bland annat för bästa nyskrivna pjäs.

Av Matthew Lopez
Översättning Jonas Brun
Regi Carl Johan Karlson
Scenografi Magdalena Åberg

Kostym Jasminda Asplund Blanco
Mask & Peruk Johan Lundström, Frida Ottosson
Ljus Åsa Frankenberg
Musik Christoffer Karlsson
Dramaturg Anneli Dufva
Medverkande Samuel Astor, Kicki Bramberg, Maurits Elvingsson, David Fukamachi Regnfors, Thomas Hanzon, Johan Holmberg, Isak Karlsson, Christopher Lehmann, Razmus Nyström, simon Reithner, Nils Wetterholm, Per Öhagen
Statister Elias Elkotbi, Patrik Gunnarsson Juhlin, Fabian Magnusson, Jesper Palmqvist, Mawlawi Rahem.

Läs mer om produktionen här

Tillbaka till alla utvalda produktioner