Brinn/Unga Klara

Foto: Jenny Baumgartner

Agni och Evvi – som spelas av 13 personer – bor på behandlingshem. De är två unga, sökande människor som tillsammans känner sig större än världen. Brinn kretsar kring ungdomlig vilsenhet och vuxenvärldens oförmåga att hantera den. I Farnaz Arbabis regi är gestaltningen av systerskapet och revolten ett sömlöst möte mellan realism och fantasi. I det nakna scenrummet, med fokus på utstuderade kostymer och utmanande ljusdesign, blir de utåtagerande flickornas explosiva kraft hjärtskärande och omöjlig att värja sig mot. 

— Urvalskommitténs motivering

Det här är berättelsen om när en enda händelse förändrar livet för alltid. Det är berättelsen om vänskap så stark att den blir farlig. Om ungdomar som blir inlåsta och isolerade – och om elden som en otämjbar kraft inuti och utanför en själv.

Agni och Evvi gör allt tillsammans. De är så nära varann att de nästan sitter ihop. De är stjärntvillingar. De bor på ett hem för tonårsflickor, och tillsammans skapar de en fantasivärld med egna regler som går på tvärs med samhällets. En dag går de alldeles, alldeles för långt och livet blir aldrig sig likt igen.

BRINN är en berättelse om flickor som är större än världen. Om den nödvändiga revolten, och om när allt går fel. En explosiv och sorgsen föreställning som pendlar mellan humor och svärta.

Tretton skådespelare står på scen och alla turas om att spela huvudrollerna Agni och Evvi. Vi får även möta tonåringarna Lucinda, Steff och Laura som bor på hemmet, samt vårdarna Anette, Sami och Pablo som arbetar där. Mitt i kaoset står utredarna Gunnar och Pamela som fått det omöjliga uppdraget att kartlägga vad som faktiskt hände den där dagen då elden förändrade allas liv.

Föreställningen är en fri fantasi som delvis bygger på intervjuer och dokumentärt material med bland annat ungdomar och vårdare på SIS- och HVB-hem.

Produktionen togs fram våren 2022 som en samproduktion med Teaterhögskolan i Malmö. Under hösten 2022 spelades föreställningen på Unga Klara i egen produktion.

Av Elmira Arikan, Farnaz Arbabi
Regi Farnaz Arbabi
Scenografi Jenny Kronberg
Kostymdesign Matilda Hyttsten
Ljusdesign Johan Sundén

Musik & ljuddesign Foad Arbabi
Maskdesign Alexander Wernersson, Klara Jorméus
Dramaturg Erik Uddenberg

Grafisk form Studio Parasto Backman
Föreställningsfoto Jenny Baumgartner
Medverkande/På scen Ester Claesson, Nancy Ofori, Egon Ebbersten, Isak Elwin, Karolina Mindell Kidanu, Victor Iván, Linda Kunze Nahlin, Rasmus Savic, Simon Carlsson, Shada Sulhav, Klas Lagerlund, Sandra Medina, Anna Rauhala
Medverkande (röst) Agnis telefonsvarare, Noor Arbabi Ohlin, Ray Thalayasingam Säll

Läs mer om produktionen här

Tillbaka till alla utvalda produktioner