Ett frö i rymden Marionetteatern

Foto: Markus Gårder

Med sin sinnliga fluorescerande lustgård bjuder Marionetteatern på en föreställning som visar på bredden i naturens rollgalleri i form av allt från fjälliga fiskar till storögt hispiga sjöborrar. Här hotas tillvaron enbart av människan och hennes eviga konsumtion. Är det något som får oss på andra tankar är det ”Ett frö i rymden” vars skönhet och fantasi ökar vår sensibilitet inför såväl naturens som scenkonstens under.

— Urvalskommitténs motivering

Ett frö i rymden är en nutida saga om jordklotet, om människan och hennes relation till naturen som hon är beroende av. I centrum står huvudkaraktären Barnet som publiken får följa genom föreställningen. Med nyskriven musik, små och stora dockor, färgstark storslagen scenografi, kostymer och stora objekt som kan förändras bjuds publiken in i en fantasivärld fylld av poesi, magi och humor.

Naturen gestaltas i form av olika karaktärer. Havet och allt vattenlevandes beskyddare cyklar in på scenen på en jättestor silverfärgad fisk, frammanar fiskar och hav genom att blåsa i sin lur. Ut ur sin håla krånglar sig varelsen Rotgnomen som är jordens, maskarnas och rotsystemens beskyddare. Publiken får även möta luften och alla flygfäns beskyddarinna som dyker upp, omringad av en svärm surrande insekter.

AV Eva Brise och Helena Nilsson
REGI Helena Nilsson
SCENOGRAFI OCH KOSTYM Märta Fallenius
DOCKMAKARE Kay Tinbäck Du Rées
LJUS Olle Axén MUSIK Mikael Svanevik
PÅ SCEN Hui-Han Hu, Magnus Erenius, Ida Steén, David Sigfridsson.