Flottarkärlek

Hagar Malin Hellkvist Sellén

Foto: Sofia Runarsdotter

Av flottarnas berättelser skapar aktörerna på scenen ett spänningsfält mellan identitet, naturromantik, intimitet, svett och doften av vått timmer. Tyngd och sävlighet bildar ett långsamt malande, som vore verket snidat i björk med morakniv. Hagar Malin Hellkvist Sellén manar fram ett landskap av arbete och minnen som förflyttar publiken till en specifik dåtid samtidigt som tankarna känns ytterst samtida. 

-Urvalskommittén

Med föreställningen »Flottarkärlek« ger sig Hagar Malin Hellkvist Sellén/MHS in i flottningen – en nästan bortglömd epok i svenskt arbetsliv. »Flottarkärlek« är en råfysisk och poetiskt gestaltning av ett arbetararv. En samtidskoreografi och en fri skildring där historien får kropp på egna villkor. MHS vill skapa en rörelsens minnesruna över flottningsarbetarna som forslade timret från skogarna i inlandet till sågverken längs kusten.

Med »Flottarkärlek« fortsätter MHS sitt arbete med att fysiskt gestalta historien utifrån ett queert perspektiv. Genom att ställa nya frågor och ge egna svar möjliggör hon för en förändrad blick på historieskrivningen och lägger till avsnitt som gått förlorade.

“Händer trevar innanför och griper om vadarstövelskaft och dansarnas andhämtning blandas med ljudet av gummi som gnids mot gummi. Det är scenisk erotik när den är som bäst. När stillheten ersätter den tidigare så koncentrerade anspänningen får vi också en glimt av en verklighet som kan bli vår om vi faktiskt släpper in den.”
– Anna Håkansson, Dagens Nyheter

IDÉ/RESEARCH/KOREOGRAFI Hagar Malin Hellkvist Sellén DANSARE Marianne Kjærsund, Marcus Baldemar & Pernille Holden KOSTYMDESIGN Elin Hallberg MASKDESIGN Linda Sandberg LJUSDESIGN Hannele Philipson SCENOGRAFI Maja Johansson/Norrlandsoperan DRAMATURG Malin Holgersson MUSIK, INSTUDERING Sara Lundén RÖST Owe Eliasson RÖSTINSPELNING & REDIGERING Malin Holgersson TURNÉTEKNIKER Emily Lavebäck/Flamingo produktion PRODUKTIONSASSISTENT Annica Styrke PRODUCENT Anne Koutonen PRODUKTION Hagar Malin Hellkvist Sellén SAMPRODUKTION Norrlandsoperan STÖD AV Statens Kulturråd, Stockholms stad, Konstnärsnämnden