För att jag säger det

Unga Klara

Foto: Anna Drvnik

Engagerande och energiskt tar Unga Klara med oss på en resa som visar hur vuxna utövar makt över barn. Uttrycket är tydligt och starkt fysiskt och mötet med publiken av allra bästa slag, barnen är med direkt. Både som åskådare och i slutet som delaktiga i rörelserna på scenen. Spelet är lyhört, respektfullt och lockande, helt enkelt underbart att få följa med i. 

-Urvalskommittén

För att jag säger det, efter en idé av Unga Klaras konstnärliga ledare Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi, och i regi av Farnaz Arbabi, är en storslagen och flerspråkig föreställning för de mindre barnen som tar sin inspiration från dans, konst och performance. 
Är en barnledd revolution möjlig? Barn är den grupp i samhället som har minst makt över sina egna liv. Hur skulle samhället kunna se annorlunda ut? För att jag säger det handlar om childism – diskriminering och fördomar mot barn och tar avstamp i den senaste forskningen kring vuxnas makt och barns motståndsstrategier. Tänk om trotsigheten är civil olydnad?

För att jag säger det riktar sig till barn 3-5 år och uppåt. Föreställningen hade urpremiär 2019 och var del av den omfattande turnén Unga Klara On Tour som pågick under hela året, både i Sverige och utomlands. Föreställningen har spelats i New York, Johannesburg, Kapstaden, Beijing, Istanbul och runt om i Sverige.

“Barnperspektivet slår kullerbytta och får mitt i snurren syn på vuxenvärldens tillkortakommanden. Det är faktiskt lite synd om vuxna och barnet ler överseende med vissheten att det, kanske, småningom vill hantera sin egen vuxenhet en aning annorlunda. Vi må hoppas. Och just nu hoppas jag att många, många vuxna följer med sina förskolebarn och ser ‘För att jag säger det’. Den är nämligen en liten pärla.” – Pia Huss, Dagens Nyheter

IDÉ Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi REGI Farnaz Arbabi SCENOGRAFI/KOSTYMDESIGN Jenny Kronberg MASK- OCH PERUKDESIGN Daniela Krestelica LJUSDESIGN Johan Sundén MUSIK/LJUDDESIGN Foad Arbabi DRAMATURG Daniela Kullman RÖRELSECOACH Anne Jonsson REGIASSISTENT Céline Marcault TEXTILDESIGN Ellen Dynebrink GRAFISK FORMGIVARE Parasto Backman / Studio Parasto Backman MEDVERKANDE Bianca Traum, David Nzinga, Joel Mauricio Isabel Ortiz, Klas Lagerlund, Lisette T. Pagler, Maria Salah, Nina Rashid, Rita Lemivaara, Sakib Zabbar