Transporter
På grund av de olika nationella reglerna är det svårt att ge generella råd, vi rekommenderar därför att alltid ta kontakt med Tullverket för att få korrekt information utifrån aktuella förutsättningar.
Viktig information om ATA-carnet
Regler för tull och införsel av varor varierar mellan olika länder. Därför rekommenderar vi att du alltid kontaktar Tullverket för aktuell och korrekt information. Här är dock några saker att tänka på gällande ATA-carnet.
Vad är en ATA-carnet?
En ATA-carnet är ett internationellt tulldokument som förenklar tullhanteringen vid tillfällig införsel av exempelvis yrkesutrustning till fler än 80 länder – och antalet anslutna länder ökar ständigt. Om du enbart reser inom EU och är svensk medborgare, behövs ingen carnet.
Genom att använda en ATA-carnet slipper du att betala tull och andra införselavgifter. Utan en carnet måste varorna istället tulldeklareras, vilket innebär att du behöver deponera pengar i tullen i det land du reser in i.
Viktigt att veta
- En ATA-carnet innehåller en lista över alla föremål som förs över gränsen.
- Varje föremål måste vara numrerat och identifierbart, kolli för kolli.
- Värde och ursprungsland ska anges.
- En depositionssumma, baserad på en procentandel av det totala värdet, betalas till Handelskammaren. Summan återbetalas när giltiga in- och utresestämplar har registrerats i de passerade länderna.
Regler och säkerhet
- Reglerna för ATA-carnet varierar mellan olika länder. Handelskammaren kan ge specifik information för varje land.
- ATA-carnet är en värdehandling och bör förvaras säkert. Vid förlust ska detta anmälas till Handelskammaren.
Ansökan
Ansökan om ATA-carnet görs via din regionala handelskammares webbplats. Handläggningstiden är normalt cirka tre dagar efter att en komplett ansökan har mottagits. Om du har bråttom kan de flesta handelskammare erbjuda expresshantering mot en extra avgift, vilket kan korta ner handläggningstiden till 24 timmar. Observera att om det är första gången du ansöker om en ATA-carnet kan processen ta längre tid, upp till fem dagar.
Handelskammaren i Jönköpings län, Handelskammaren Mittsverige, Handelskammaren Mälardalen, Handelskammaren Värmland, Mellansvenska Handelskammaren, Norrbottens Handelskammare, Stockholms Handelskammare, Sydsvenska Industri & Handelskammaren, Västerbottens Handelskammare, Västsvenska Industri- och Handelskammaren, Östsvenska handelskammaren
En ATA-carnet är giltig i ett år och kan användas i flera länder under denna period. Kostnaden beräknas utifrån en grundavgift, med eventuella tilläggsavgifter beroende på varornas värde och antalet länder där carneten ska användas. Medlemskap i Handelskammaren kan också påverka priset.
Om du tar emot ett gästspel från ett land som är anslutet till Carnet-samarbetet, måste den gästande ensemblen ansöka om och genomföra motsvarande procedur i sitt hemland innan avresan.
Resa till ett land utanför Carnet-samarbetet
Om du reser till ett land som inte är anslutet till Carnet-samarbetet, ska du kontakta landets tullmyndighet och ambassad för att få information om hur du kan underlätta tullproceduren.
- Var beredd på att behöva deponera pengar i landets egen valuta vid tullen.
- Om du passerar flera länder kan detta bli både kostsamt och tidskrävande.
- Depositionen återbetalas vid utresa, förutsatt att du kan bevisa att alla föremål har förts ut igen.
Tips:
Det enklaste sättet att bevisa att samma föremål förs in och ut ur landet är att skapa en numrerad lista över alla kollin och deras värde. Denna lista kan även användas för försäkringsändamål.
Gästspel från ett land utanför Carnet-samarbetet
Om du tar emot en utländsk ensemble från ett land som inte är anslutet till Carnet-samarbetet gäller olika tullbestämmelser beroende på:
- Vilket land gästspelet kommer från
- I vilket EU-land transporten anländer
Om ni använder en internationell transportör eller speditionsfirma, kan de ofta hjälpa till med tullhanteringen.
Att tänka på vid utresa
Kontakta Handelskammaren för att säkerställa vilka regler som gäller för ATA-carnet i de länder ni ska besöka.
Alla föremål som förs in måste också föras ut – ingenting får lämnas kvar.
Handlingar ska stämplas vid varje gränsövergång, både vid in- och utresa.
Varor måste förtullas vid ”röd gång” för att få tullstämpel. Utan stämpel kan depositionen förloras, och du kan tvingas betala tull och skatt flera gånger på din egen utrustning.
Om kläder ingår i ATA-carnet, ange material i varudeklarationen. USA har licenskrav på vissa kläder med icke EU-ursprung – kontakta Amerikanska ambassaden för mer information.
Översätt ATA-carnet och utrustningslistor till engelska och/eller landets språk.
Resa till länder utanför Carnet-samarbetet
Kontakta landets ambassad för information om tullregler.
Upprätta en numrerad lista över samtliga föremål och märk kollin med motsvarande nummer.
Var beredd på att betala en deposition i tullen.
Att tänka på som arrangör i Sverige
Kontrollera att den gästande ensemblen har sin carnet korrekt ifylld. En felaktig eller ofullständig carnet kan leda till förseningar i tullen.
Se till att carneten är översatt till svenska eller engelska.
Kontakta tullen på ankomstorten i förväg och informera om vilka som kommer, när, hur och varför. Detta underlättar tullprocessen.