Hemma hos Angereds Teater

Foto: David Walegren

Ett hus i Hjällbo är utgångspunkt när dramatikern Lucia Cajchanova skildrar vad ett hem är och innebär för dem som bor där. Hon flyttade själv med sin familj in som husets första hyresgäster 1968. Vi möter tre skådespelare i ett rum där en stor trappa förvandlas till gården, trappuppgångar och lägenheter. Utifrån intervjuer med barn och vuxna som har bott där gestaltas olika öden lysande av skådespelarna. Barn interagerar i lek och vuxna delar med sig av historier, men också möbler. En hjärtevärmande berättelse från det vi kallar miljonprogrammet. 

— Urvalskommitténs motivering

“Det var en gång, en gång, man byggde hem åt många, när många inget hade. Högt och mycket, ingen trädgård men varsågod balkong. Där står en och röker, en annan dricker kaffe och fotbollströjan torkar på sitt streck”.

Du kliver av spårvagnen, tar trappan upp till bron, går till höger – där ligger det. Bergsgårdsgärdet i Hjällbo var ett alldeles nybyggt område och en del av miljonprogrammet när de första hyresgästerna flyttade in i slutet på sextiotalet. Det var ett stort visionärt projekt att bygga moderna massproducerade bostäder i den lantliga miljön. Det är nu över femtio år sedan och många har hunnit flyttat in och ut ur lägenheterna sedan dess. Mycket har förändrats, de grå husen har fått en rosa puts medans annat har förblivit detsamma som grönskan kring Lärjeån.  Vilka bor här? Vilka leker i rummen, tittar på tv på kvällen, spelar piano eller bakar bröd?

Föreställningen Hemma hos skildrar berättelser och upplevelser med utgångspunkt från vad ett hem är och innebär för just dem som bor där. Dramatikern Lucia Cajchanova flyttade 1968 in med sin familj som första hyresgäster i den nybyggda lägenheten i Hjällbo. Manuset baserar sig på intervjuer med barn och vuxna som har levt just där genom åren och vars hembygd och historia hon delar.

AV Lucia Cajchanova
REGISSÖR Per Öhagen
ENSEMBLE Dilan Amin, Isra Elsalihie och Caisa-Stina Forssberg
SCENOGRAFER Karl Svensson & Per Öhagen
KOMPOSITÖR Kristina Issa
LJUSDESIGNER Karl Svensson
KOSTYMDESIGNER Helena Lundström
MASKDESIGNER Per Öhagen & Helena Lundström
KOREOGRAFI-COACH Soledad Howe
KONSTRUKTÖR Tomas Heyman & Krister Nylander
SCENTEKNIK OCH LJUD Martin Fremling
SCENTEKNIK OCH LJUS Ragge Erzmoneit
PROCESSREGISSÖR TECHFORMANCE Otto Båth
REGIASSISTENT OCH PUBLIKVÄRD Bushra Al-Jubaihi
SÄLJ- OCH BILJETTBOKNING Malin Andersson
REKVISITÖR/ATTRIBUTÖR Pia Quach*
TILLVERKLING AV FÅGLAR Smulan Lundin
PRODUCENT Gabriella Duraffourd
PEDAGOG Mina Nadolski Friberg
VERKSAMHETSLEDARE Lovisa Pihl
KONSTNÄRLIG LEDARE Johanna Larsson
FOTOGRAF OCH VIDEOGRAF David Walegren 
AFFISCH Linda Wallgren efter ett konstverk av Valeria Montti Colque.
* Praktikant från Högskolan för Design – och konsthantverk. 

Föreställningen Hemma hos kommer inte att visas live under Scenkonstbiennalen 2022, men utdrag från en filmad version kommer att visas under ett samtal om föreställningen. Läs mer här.


På grund av jäv har Cecilia Suhaid Gustafsson har inte har deltagit i vare sig diskussion eller beslut angående föreställningen Hemma hos.