Hur queer var Ingmar Bergman?

Hur queer var Ingmar Bergman?

Arrangör: Svenska Filminstitutet

Kan man nämna Ingmar Bergman i samma mening som HBTQ-film? Ja, måste svaret bli. Tämligen okänt för många var att Ingmar Bergman var genuint intresserad av homo- och bisexualitet. Han lät det ofta finnas queer-karaktärer i sina filmer. I Hets från 1944 finns det tolkat att läraren, spelad av Stig Järrel, är attraherad av sin unge vackre elev, spelad av Alf Kjellin, som utsätts för okonventionella läxförhör. I Törst från 1949 skildras uppvaktningen mellan två kvinnor. Birgit Tengroths karaktär Viola blir uppvaktad av Mimi Nelsons karaktär Valborg. Berättelsen slutar med att Viola, fylld av förakt och förnekelse av sin homosexualitet, begår självmord. Därefter kan man hitta flera olika queera karaktärer i var och varannan film av Ingmar Bergman.

I ett panelsamtal modererat av Jan Göransson, presschef på Filminstitutet, samtalas det om hur queer var egentligen Ingmar Bergman? Varför var han intresserad av att gestalta homo- och bisexualitet? Vad gjorde att han intresserade sig för queer långt innan begreppet började användas? Hur ser nutida filmskapare på Bergmans tidiga arbete i relation till dagens HBTQ-gestaltningar?

Panelen består av Isabel Cruz Liljegren, dramatiker och regissör, Dawid Ullgren, regissör och manusförfattare och Mette Aakerholm Gardell, regissör och producent. Alla tre paneldeltagarna är högaktuella med varsina queerfilmsprojekt som vi också får höra mer om under samtalet.Hur queer var Ingmar Bergman?
Arrangeras av: Svenska filminstitutet
Plats: Fri Scen
Dag: Fredag 3 augusti
Tid: 14.00-14.50
Fri entré