Internationellt samarbete med Nichole Canuso Dance Company genom projektstöd från Kulturrådet

Scensverige har det stora nöjet att få bjuda in den amerikanska koreografen Nichole Canuso till Scenkonstbiennalen 2022 med föreställningen The Garden. Canuso står bakom succén av Being/With Home som gästspelade på den digitala biennalen 2021. Föreställningen var mycket uppskattad av publiken och den 7-12 juni kommer vi äntligen få uppleva hennes interaktiva och utforskande live-performance The Garden på Västmanlands läns museum.

The Garden är en platsspecifikt designad performance som navigerar genom rummets skiftande terräng. Varje publikdeltagare bär hörlurar och får följa med på en interaktiv färd ackompanjerad av ett eget ljudlandskap, visuellt guidad av The Gardens dansare.

Sedan premiären 2013 i Philadelphia, USA, har verket fortsatt sin föränderliga resa. Det har smält samman och formats efter de olika spelplatserna och översatts till flertalet språk. Vi ser förväntansfullt fram emot att få uppleva hur Västmanlands läns museum med omnejd får sin fysiska, arkitektoniska och kontextuella spegling i denna performance.

Gästspelet är en del av ett samarbetsprojekt mellan Scensverige och Nichole Canuso Dance Company där fyra sverigebaserade dansare får möjlighet att medverka i föreställningen. Scensverige har under våren gått ut med en utlysning bland medlemmar och till dansare verksamma runt om i landet. Canuso med team har sedan kunnat välja ut de fyra dansarna som ska uppträda i Västerås. Tillsammans ska de nu skapa ytterligare en unik version av The Garden.

Samarbetet med Nichole Canuso och The Garden genomförs tack vare ett projektstöd från Kulturrådet med särskilt syfte att bidra till branschens återuppbyggnad efter pandemin, genom internationella samarbeten. Projektet är en viktig del i Scensveriges fortsatta arbetet med att bygga ut och förstärka kulturbranschens infrastruktur. Förutom ett internationellt gästspel av denna fantastiska sort är förhoppningen att projektet på längre sikt ska stärka nätverk och kunskapsutbyte på ett internationellt plan.

Dansare: Nichole Canuso, Tobias Sköld, Maria Naidu, Oliver Mahar, Kyrie Oda.

Koreografi: Nichole Canuso

Ljuddesign: Michael Kiley

Kostymdesign: Rebecca Kanach

Koreografiassistent: Eun Jung Choi

På Scenkonstbiennalen i Västerås genomförs föreställningen på svenska och engelska.

För tillfället är alla föreställningar slutsålda under biennalen, vill du stå på en väntlista går det bra att maila bokning@scenkonstbiennalen.se

För mer info om Canusos konstnärliga praktik och Nichole Canuso Dance Company, besök kompaniets hemsida.