Kringaktiviteter i Västerås
Ta del av spännande aktiviter som händer i staden 7-12 juni! Några aktiviteter behöver du ett biennalpass för att kunna boka, andra aktiviteter är gratis och öppna för alla.
Längst ner på sidan finns information om platser att uppelva på egen hand.
Välkommen till ATR under Scenkonstbiennalen! – Öppet hus
Visning: Människor och motorer – berättelsen om Mimer
Aktiviteter på 4:e teaterns bar & scen
Samtal om dramatik för mycket unga skådespelare
Guidad visning av Västerås Domkyrka
Torget Live
Att uppleva på egen hand
Djäkneberget
Kristinagatan 12A, 724 61 Västerås
Högre än domkyrkans höga torn – blickar Djäkneberget ner över Västerås. Namnet kommer från ordet “djäkne”, en student vid stadens gymnasium. I det här fallet på den närliggande skolan som idag är Rudbeckianska gymnasiet. Ända sedan parken anlades under 1800-talets slut har Djäkneberget varit en populär samlingsplats för både västeråsare och turister. Du kan även fascineras av de drygt 500 inskriptionerna i sten som finns där.
Botaniska trädgården
Biskopsgatan 2, 722 11 Västerås
Botniska trädgården är Sveriges äldsta gymnasieträdgård och har varit en källa till kunskap för studenter ända sedan 1700-talet. Den är anlagd på uppdrag av Johannes Rudbeckius och ligger mellan Rudbeckianska gymnasiet och Västerås stadsbibliotek, strax nordost om Västerås domkyrka.
Proban
Biskopsgatan 3, 722 11 Västerås
Proban är det enda bevarade skolfängelset i sitt slag i Sverige. Det ligger mitt i Västerås city och väcker många frågor och funderingar om vilka som fick sitta i det mörka skrymslet och varför. “Proba” är det latinska ordet för skolfängelse. Det var “ett gruvligt ställe” för djäknar (studenter) som inte skötte sig och präster och ämbetsmän som gjort tjänstefel. Proban användes som “fängelse” fram till 1801.
Kyrkbacken
Kyrkbacken, 722 15 Västerås
Kyrkbacken är en av Västerås äldsta stadsdelar och består av äldre trähus i ett virrvarr av slingriga gränder. Kyrkbacken, eller ”Backarne” som det kuperade området kallades fram till 1600-talet, var stadens ytterområde mot norr. I den södra delen bodde främst kyrkans folk, lärare och präster i sin borgerliga miljö men längre norrut tog slummen vid. Här bodde de rotlösa, fattiga och föraktade, ofta under flera generationer.
Västerås domkyrka
Västra Kyrkogatan 6, 722 15 Västerås
Västerås har varit en av Sveriges större städer i mer än tusen år och ända sedan 1100-talet har det funnits en domkyrka här. Genom århundradena har Västerås med sin domkyrka varit centrum för många historiska händelser, men också en betydande plats för kunskap och utveckling. Kyrkan har varit, och är alltjämt, en viktig del av civilsamhället.
Idag är Västerås domkyrka populärare än någonsin med runt 200 000 besökare under ett år. Och här finns sannerligen mycket som imponerar! Vad sägs om medeltida altarskåp, kung Erik XIVs grav och den alldeles egna Skattkammaren? Västerås domkyrka är dessutom en Regnbågskatedral – som aktivt står upp för en inkluderande mångfald.
Öppet dagligen kl. 9-17. Fri entré. Informationsmaterial på flera språk finns på plats.
Mer information
Kokpunkten – Sveriges första actionbad
Kraftverksgatan 11, 721 31 Västerås
Ruschen, svischandet, pirret i magen och det omedelbara lyckoruset går faktiskt att sätta ord på! Actionbadet Kokpunkten kallar det badrenalin. Redan innan du kliver in genom den pampiga entrén står det klart att detta inte är ett vanligt badhus. Jättebyggnaden som reser sig mot skyarna rymmer hela 1 200 besökare samtidigt och är fylld till bredden och höjden med aktiviteter fördelade på åtta våningar.
Mer information
Båttur till Östra holmen och Elba
Färjkajen 1, 722 10 Västerås
En kvarts båtfärd från stadens sorl ligger den natursköna badön Östra Holmen. Det är få citykärnor förunnat att ha en sådan vacker badö så nära och lättillgänglig. Sommartid går Elbafärjan till Östra Holmen dagligen. Här kan du strosa på öns stigar, njuta av naturen och vyn från de vackra klipporna, ta ett svalkande dopp från hopptornet eller bara vara.
Ytterligare några minuter bort ligger Elba, en av de tre Hästholmarna, i Västerås skärgård. Elba är skogbevuxen men har fantastiska klipphällar där badgästerna kan bre ut sig. Hästholmarna avsattes som naturpark redan år 1959 och blev från och med 1965 ett naturreservat.
Dagliga turer avgår från Västerås hamn.
Mer information