Närheten/Tove Sahlin & Shake it Collaborations/Riksteatern

Foto: Märta Tishner

I tomrummet efter pandemin trängtar vi efter närheten. Den ömma blicken, den lätta beröringen, de gemensamma ansatserna. När Tove Sahlin och hennes sällskap bjuder in och upp till ömsint dans förvandlas vår blygsel till förtjusning över att bli sedda, vidrörda och att få medskapa. Med Jonas Bruns vardagsexistentiella poesi som utgångspunkt och ackompanjerad av Magdalena Erikssons kontemplativa fiol och röst är Närheten ett nyfiket, kärleksfullt och humoristiskt undersökande av våra gränser och vår längtan efter att någon ska söka sig innanför dem.

– Urvalskommitténs motivering

En närmare dansföreställning.
På en omsorgsfullt utvald plats utspelar sig en innerlig och bombastisk händelse . Publiken får vara med om en föreställning alldeles nära intill, då dansarna rör sig för, med, emellan och runt om. Med gemensamma krafter byggs ett socialt sammanhang vi inte visste fanns. Vi möts bortom orden med en engagerande koreografi som utformas genom platsen och dem som är där. Föreställningen undersöker vad närhet är för något, vårt behov av den och vad den gör med oss i grupp.

Verket producerades av Riksteatern 2020 och turnerade med dem hösten 2022. Från våren 2023 spelas verket av koreografens eget kompani, Shake it Collaborations, med delvis ny ensemble och inspelad musik.

Närheten genomförs med stöd av Kulturrådet och Konstnärsnämnden
I samarbete med Ulfvebrand scenkonst

Koreografi Tove Sahlin
Ljusdesign Jonatan Winbo
Kostymdesign Pontus Pettersson
Musiken i den ursprungliga uppsättningen komponerades av Josefin Runsteen, nu tolkad och bearbetad av Magdalena Eriksson
Dikter ur diktsamlingen Omsorg av Jonas Brun
Dansare Soledad Howe, Nassim Meki, Tove Sahlin, Daniel Staaf, Tobias Ulfvebrand
Koreograf assistent och understudy Line Jonsdotter, praktikant från Region Uppsala Folkhögskola, Wik
Musiker på Riksteaterturné Magdalena Eriksson

Läs mer om produktionen här

Tillbaka till alla utvalda produktioner