Vi vill belysa och ha samtal kring maskdesigners process och maskens betydelse i scenframställningar.
Masken kan gestaltas på en mängd olika sätt- den kan t.ex. vara tydligt betydelsebärande, mångfacetterad eller ”osynlig”, understryka/gå emot en karaktär, förstärka föreställningens estetik, påverka spelstilen eller gestalta en tidsepok.
Hur vill vi arbeta med mask?
Hur behöver arbetsprocessen se ut för att maskdesignern ska kunna fullfölja sin konstnärliga idé och hur samarbetar vi i det konstnärliga teamet?
Vi för samtal med regissör, skådespelare, scenograf/kostymdesigner och maskdesigner om hur arbetsprocessen kan se ut med fokus på maskdesign.
Medverkande i panelen. Suz Åberg maskdesigner, Marcus Olson scenograf & kostymdesigner, Emil Almén skådespelare och regissör, Sally Palmquist Procopé regissör. Moderator Cais-Marie Björnlod, maskdesigner & maskör.
Foto Mats Bäcker Maskdesign Suz Åberg, Moderna Tider på Folkteatern
Skådespelarens yrke handlar om förändring. Inför varje roll, inför varje uppsättning prövas skådespelaren på nytt. Samtidigt lagras hos den skådespelare som stannar i yrket en allt större kunskap med tiden. Hur är det att åldras i yrket? Hur blir, på ett personligt plan, arbetet annorlunda med allt fler år av erfarenheter? Och hur ser man som äldre på dem som är nya i yrket? Finns det i vår tid en delvis förändrad syn på vad det är att vara skådespelare?
Med skådespelarna Rebecka Hemse och Livia Millhagen
Samtalsledare: Anneli Dufva, dramaturg på Dramaten