Passion, experimentlusta och en vilja att ta barnen på allvar har tagit svensk barn- och ungdomsteater till en ofta världsledande ställning. Men hur hanterar vi balansen mellan nytänk och arv? Finns det en risk att förlora kärnan när lusten att experimentera går för långt? Eller håller vi redan på att tappa gnistan när vi klappar oss själva på huvudet över hur duktiga vi anser oss vara? Vilka tankar och metoder agerar rötter för den svenska barn- och ungdomsteatern och vilka skott är redo att slå ut om de bara får lite näring?
I panelsamtalet gräver vi djupare in i traditioner och nyskapande inom scenkonsten för barn och unga tillsammans med Karin Helander, professor i teatervetenskap, Kristian Hallberg, dramatiker och en av två konstnärliga ledare för Månteatern i Lund, samt Andreas Ferrada-Noli, skådespelare från Backateatern med lång erfarenhet av att spela för den unga publiken Modererar samtalet gör Catharina Bergil, enhetschef för scenkonstutbildningarna vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, samt styrelseledamot i Bibu AB.
Vad menar vi med att vi vill ge vår unga publik konstnärliga upplevelser av hög kvalitet? Vad är egentligen konstnärlig kvalitet? Hur ser vi på kvalitet i svensk scenkonst för barn och unga?
Diskussionen om kvalitet är varken enkel, självklar eller fri från laddning.
Vi samtalar med personer som i sina funktioner förhåller sig till scenkonst och begrepp som ”konstnärlig kvalitet” och problematiken kring ”svåra” ämnen.
Moderator: Catharina Bergil
Medverkande:
Stefan Hansen, ordförande, Kulturrådets referensgrupp för teater, opera, musikteater, performance och övriga uttryck, Karin Helander, ordförande Bibus jury, Maria Gage, teaterkonsulent Västmanlands Teater, Katarina Weidhagen, kultursekreterare Kulturhuset Dieselverkstaden i Nacka, Jonas Grape, lärare Engelska Internationella Gymnasiet i Stockholm, Michael Cocke, regissör och ordförande i ASSITEJ Sverige
I samband med samtalet ”Får vår unga publik den kvalitet de har rätt till?” kommer ASSITEJ Sverige att dela ut 2023 års Prix d´ASSITEJ. Prix d’ASSITEJ har delats ut i mer än trettio år till teater- och dansgrupper, till enskilda konstnärer, till skådespelare och regissörer och andra som på olika sätt gjort förtjänstfulla insatser för eller har bidragit till att stärka statusen för svensk scenkonst för barn och unga. Priset delas ut årligen och kan gå till enskilda personer, till en teater- eller dansgrupp, till en föreställning, till ett projekt eller organisation.