Vi vill belysa och ha samtal kring maskdesigners process och maskens betydelse i scenframställningar.
Masken kan gestaltas på en mängd olika sätt- den kan t.ex. vara tydligt betydelsebärande, mångfacetterad eller ”osynlig”, understryka/gå emot en karaktär, förstärka föreställningens estetik, påverka spelstilen eller gestalta en tidsepok.
Hur vill vi arbeta med mask?
Hur behöver arbetsprocessen se ut för att maskdesignern ska kunna fullfölja sin konstnärliga idé och hur samarbetar vi i det konstnärliga teamet?
Vi för samtal med regissör, skådespelare, scenograf/kostymdesigner och maskdesigner om hur arbetsprocessen kan se ut med fokus på maskdesign.
Medverkande i panelen. Suz Åberg maskdesigner, Marcus Olson scenograf & kostymdesigner, Emil Almén skådespelare och regissör, Sally Palmquist Procopé regissör. Moderator Cais-Marie Björnlod, maskdesigner & maskör.
Foto Mats Bäcker Maskdesign Suz Åberg, Moderna Tider på Folkteatern
–
Med hörlurar mot framtiden – en växande genre
Dramaten Tornrummet
Joakim Rindå & Lisa Färnström
Tema: Scenteknik & spelplats, Teater, Teknik & digitalisering
Hörlursverken växer som scenkonstformat men placeras ännu ofta i experimentfåran. Joakim Rindå och Lisa Färnström som båda verkar inom genren har bjudit in grupperna Nyxxx, Osynliga Teatern, Crush och Johanssons pelargoner och dans för att tillsammans ta tempen på hörlursverkens status på landets teatrar samt spana kring formatets framtid.
Var ligger lurarnas största konstnärliga potential? Vad krävs av den teaterchef som vill lägga en bra beställning? Hur påverkar genren teaterns traditionella roller och vilka nya kompetenser behövs? Var befinner sig tekniken och var är den på väg? Hur påverkar hörlurarna teatrarnas relation till publiken? Vilka nya sammanhang och publikgrupper kan formatet aktivera?
Syftet med seminarier är att erbjuda en både övergripande och fördjupad bild av scenkonstnärliga hörlursvandringar genom nuvarande och framtida aktörer.