Det här är ett panelsamtal om att arbeta sceniskt med Shakespeare. Vad kan vi säga om fascinationen och svårigheterna med det? Hur hanterar vi sexistiskt och rasistiskt tankegods? Vad gör vi med det museala, det murriga och det mystiska? Och hur förvaltar vi det åldrades särskilda magi och poesi?
Samtalsledare:
– Judith Kiros, litteraturforskare och poet. Har skrivit diktsamlingen O, utifrån Othello som gestalt.
Medverkande i panelen:
– Tova Gerge, scenkonstnär och författare. Nytolkar och dramatiserar Shakespeares sonetter.
– Astrid Kakuli, skådespelare och regissör.
– Sunil Munshi, regissör, dramatiker och skådespelare. I höst aktuell med Hamlet med Silvana Imam i huvudrollen.
Arrangör: Maria Salah och Tova Gerge i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern
Teaterhögskolor och förberedande utbildningar har ambitioner att bredda rekryteringen av både studenter och personal. Det handlar både om demokratisk legitimitet och om scenkonstens utveckling. Hur går det? Vilka försök har gjorts och vilka har funkat? Vi samtalar om filmade antagningsprov, samarbeten mellan hög- och folkhögskolor, effekten av förebilder i rutan, hårda prioriteringar, kvotering och annat som mötesdeltagarna bidrar med. Mötets syfte är att utveckla radikala och realistiska strategier, tillsammans.
Medverkar gör studenter och alumner från konstnärliga högskolor, Farnaz Arbabi från Unga Klara, representanter för Teaterhögskolan i Malmö, Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, Fridhems och Angereds Folkhögskolor, m.fl.