Unga scenkonstintresserade skriker sig hesa till en bransch som inte agerar tillräckligt snabbt i en värld präglad av krig, inflation, och klimatkris. Kvar finns en generation där över hälften tycker att samhället är på väg åt fel håll och att möjligheten att påverka sitt liv minskar. Vad tänker Sveriges unga kulturutövare och arrangörer om framtiden? Vad försvinner och vad finns kvar? Och vad behöver vi som kulturorganisationer och institutioner göra för att inte förlora unga initiativtagare och istället behålla dem till framtiden?
Välkommen på ett samtal tillsammans med Riksteaterns unga arrangörer och unga scenkonstutövare från hela Sverige. Tillsammans diskuterar vi den unga generationens plats i vårt skiftande kulturlandskap och ställer oss frågor kring arrangörskap, publik och engagemang.
Samtalet leds av Riksteaterns Unga Nätverk
Mer information om arrangören: https://www.riksteatern.se/ https://www.riksteatern.se/run/
Teaterhögskolor och förberedande utbildningar har ambitioner att bredda rekryteringen av både studenter och personal. Det handlar både om demokratisk legitimitet och om scenkonstens utveckling. Hur går det? Vilka försök har gjorts och vilka har funkat? Vi samtalar om filmade antagningsprov, samarbeten mellan hög- och folkhögskolor, effekten av förebilder i rutan, hårda prioriteringar, kvotering och annat som mötesdeltagarna bidrar med. Mötets syfte är att utveckla radikala och realistiska strategier, tillsammans.
Medverkar gör studenter och alumner från konstnärliga högskolor, Farnaz Arbabi från Unga Klara, representanter för Teaterhögskolan i Malmö, Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, Fridhems och Angereds Folkhögskolor, m.fl.