Teater 23 har tagit fram ett digitalt system för att syntolka föreställningar vid varje tillfälle, på sin egen scen såväl som på turné. Tekniken är enkel och lättillgänglig, och gör att den som har en synnedsättning kan ta del av vilken av våra föreställningar som helst vid vilket tillfälle som helst, utan att behöva boka en livetolk.
Metoden har rönt stort intresse från branschen, både i Sverige och internationellt, och vi är hemskt glada att fortsätta sprida ordet nu även på Scenkonstbiennalen 2023.
Seminariet inleds med en informativ föreläsning för alla intresserade, följt av en frågestund/workshop för ljudtekniker, inspicienter, syntolkar med flera, med praktiska exempel.
Medverkar gör Teater 23:s egna syntolk och tekniker Narjes Al-Ansari, samt producent och tekniker Iben West.
Hörlursverken växer som scenkonstformat men placeras ännu ofta i experimentfåran. Joakim Rindå och Lisa Färnström som båda verkar inom genren har bjudit in grupperna Nyxxx, Osynliga Teatern, Crush och Johanssons pelargoner och dans för att tillsammans ta tempen på hörlursverkens status på landets teatrar samt spana kring formatets framtid.
Var ligger lurarnas största konstnärliga potential? Vad krävs av den teaterchef som vill lägga en bra beställning? Hur påverkar genren teaterns traditionella roller och vilka nya kompetenser behövs? Var befinner sig tekniken och var är den på väg? Hur påverkar hörlurarna teatrarnas relation till publiken? Vilka nya sammanhang och publikgrupper kan formatet aktivera?
Syftet med seminarier är att erbjuda en både övergripande och fördjupad bild av scenkonstnärliga hörlursvandringar genom nuvarande och framtida aktörer.