Stolt scenkonst på Pride

Teaterunionen presenterar Stolt Scenkonst på Pride

Under Stockholm Pride lyfter Teaterunionen HBTQ-frågor inom scenkonsten. Under två dagar, med föreställningar, readings, seminarier och workshops samlar vi branschen och den kulturintresserade Pride-publiken för samtal och erfarenhetsutbyten runt hur HBTQ-frågor gestaltas på scen och behandlas i scenkonstsverige.

Torsdagen den 28 och fredagen den 29 juli möter du oss och vårt omfattande program på Unga Klara och Fri scen i Pride House.

Fri entré på hela seminarieprogrammet. Biljetter till föreställningarna Flytta på er- jag ska bli fri, To from Russia with Love och Det här är min historia köps i Kulturhuset Stadsteaterns biljettkassa. Med Pridepasset får du 50 % rabatt,  visa upp ditt pass i dörren tillsammans med din biljett.

Torsdag 28 juli
Lesbisk frukost: Scenkonst!

Tid: 11:00-12.45
Plats: Kulturhuset Studion Obs, Ny plats

Lesbisk frukost finns på 7 orter runtom i Sverige och är en del av den nationella rörelsen Lesbisk Makt. Lesbisk frukost finns för att synliggöra och peppa lesbiskheten genom att vara en lesbisk mötesplats. Du behöver inte se dig själv varken som lesbisk eller som kvinna för att komma – huvudsaken är att du trivs med det lesbiska hänget! Under Pride kommer vi bjuda på gästande lesbiska scenkonst-akter, tips om vilka programpunkter som är mest lesbiska, lesbiskt häng m.m!Anmälan

SAD Shake it Collaborations

Workshop/ performanc
Tid: 13:00-13:45
Plats: Unga Klaras scen

S.A.D.- Snart Andas Du, Ska Alla Dra?, Sisters And Dads, Soft Alternative Demons, Stay And Dance
Är en pågående performanceserie av och med Shake it Collaborations/Tove Sahlin, i tätt samarbete med Winnie Ho, Hana van der Kolk, Joy Mariama Smith samt många fler gästartister. På Pride bjuds du in till en performance-workshop där du får prova på eller bevittna (upp till dig) några delar ur deras arbete.  S.A.D. Har premiär på TURteatern i Kärrtorp den 6:e september.

Hur mår den queera scenkonsten i Sverige?

Seminarium
Tid: 14:00-14:45
Plats: Fri Scen/Kilen

Joakim Rindå leder ett samtal med Gertrud Larsson- dramatiker, Magnus Holm- teaterchef Regionteatern Blekinge Kronoberg, Anna Cedergren- chef Umeå Teaterförening, Isabel Cruz Liljegren- dramatiker, regissör och scenkonstnär och Carl Olof Berg- koreograf och dansare.

Utdrag ur föreställningen Missionären och samtal med Malin Hellkvist Sellén

Tid: 15:00-15:45
Plats: Unga Klaras scen

Lesbiska kristna missionärer i Norrland i början av 1900-talet, kan det verkligen ha funnits? Koreografen och konceptskaparen Malin Hellkvist Selléns nya föreställning ”Missionären” påstår det och vill ta med dig på en resa där du möter kvinnor som på olika sätt bröt mot dåtidens normer och konventioner. ”Missionären” är en kärlekshistoria, en lovsång och ett lekfullt sätt att ge ett stycke utraderad historia kropp igen. Samproduktion med NorrlandsOperan, premiär i september.

Som sin egen

Reading av Joel Mauricio Almroth Ortizs pjäs
Tid: 16:00-16:45
Plats: Unga Klaras foajé

En pjäs om familj, identitet och adoption. Jo & hens partner gör upp med Jos adoptivföräldrar en gång för alla. Skådespelare: Björn Kjellman, Cecilia Häll, Jonatan Rodriguez och Simon Rodriguez.

Flytta på er – jag ska bli fri

Föreställning av och med Aleksa Lundberg.
Tid: 17:00-18:15
Plats: Fri scen/Kilen

“Min pappa vill helst att jag ska vara en hockeykille som gillar brudar och drar bögskämt. Istället är jag en bögkille som är tjej. Men det berättar jag ju inte.”
Ett känslopolitiskt upprop för transpersoners mänskliga rättigheter. Teater, analyser, musik, lyrik och maktkritik i queer tappning.

Av & med: Aleksa Lundberg
Farmor (projicerad): Yvonne Lombard
Regi: Annika Silkeberg
Scenografi & ljusdesign: Jenny André
Animation, musik & grafisk form: Fredrik Arsæus Nauckhoff
Kostym & mask: Helena Sjöstedt
Producent: Sara Bergsmark
Foto: Mikael Silkeberg

Biljetter köps i Stadsteaterns biljettkassa. 50% rabatt med Pridepass, ange kod stoltscenkonst och visa upp ditt pass i dörren.Köp biljett

Eftersamtal Flytta på er – jag ska fri

Tid: 18:15-18:45
Plats: Fri scen/Kilen

Teaterunionens verksamhetschef Ulricha Johnson leder ett samtal med Aleksa Lundberg och publiken efter föreställningen Flytta på er- jag ska bli fri

Fredag 29 juli
Landet Inuti  OBS. INSTÄLLD PROGRAMPUNKT!

Samtal/workshop med Riksteatern
Tid: 11:00-11:45
Plats: Unga Klaras foajé

“Jag ska inte bo här. Det finns ett antagande om det. Att jag inte kan bli den jag är om jag stannar. Vem skulle jag bli då?” Landet inuti är en föreställning om svensk landsbygd och storstadsnorm berättad av människor med queera erfarenheter. Föreställningen produceras av Riksteatern i samarbete med Folkteatern i Gävleborg och har premiär under våren 2017.
Nu pågår insamlingen av berättelser från olika delar i landet. Under detta samtal bjuds du in att delta i det pågående arbetet med föreställningen.
Samtals- och workshopledare: Joakim Rindå.Anmälan

To from Russia with Love.

Föreställning av och med Klas Lagerlund
Tid: 13:00-13:50
Plats: Unga Klaras scen

En fragmentarisk, humoristisk och brutalt ärlig föreställning om rysk HBTQ-kärlek som serverar dig en hård käftsmäll följt av en försonande kram.

I Ryssland misshandlas och förnedras HBTQ-personer dagligen, och deras rättigheter tas ifrån dem genom stiftandet av nya lagar. Det här är en föreställning med kärleken i centrum, en pjäs byggd på intervjuer med HBTQ-ryssar, med ord ur Bibeln och från Nalle Puh, med poesi av Arthur Rimbaud, homoerotisk dans, allsång och kalla fakta.Köp biljett

Att spränga eller befästa normer – könsöverskridande gestaltning

Seminarium
29 juli Tid: 14:00-14:45
Plats: Fri Scen/Kilen

Lars Ring – kritiker på Svenska Dagbladet, leder ett samtal med Carolina Frände – regissör och chef på Stadsteatern Skärholmen, samt skådespelarna Eva Johansson, Louise Löwenberg och Per Öhagen

Att verka under hat och hot i Ryssland

Samtal
Tid: 15:00-15:45
Plats: Fri Scen/Kilen

Hur kan en driva en offentlig HBTQ-inriktad filmfestival med ständiga bombhot och sabotage? När svenska ”Pojkarna” skulle visas i april i Moskva ställdes den in pga bombhot, det femte bombhotet på en vecka. Möt grundarna bakom festivalen, som arrangerats sedan 2008.
Sedan Ryssland godkände den kontroversiella lag som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” 2013 har läget för landets HBTQ- personer och organisationer hårdnat kraftigt.  Side by Side International LGBT Film Festival har trots detta gjort betydande framsteg genom att lyfta HBTQ-frågor och ge röst åt, HBTQ-personer i den offentliga debatten. Hur är det att arbeta utan stöd från sin egen regering? Hur kan en manövrera mellan lagar och restriktioner och samtidigt hålla säkerheten för communityn?

DN-journalisten Kristina Lindquist leder ett samtal med Manny de Guerre och Giulnara Sultanova från Side by Side International LGBT Film Festival i St Petersburg och Moskva

Queer Nation Manifest

Reading
Tid: 16:00-16:45
Plats: Unga Klaras scen

“Varje gång vi knullar, vinner vi.”
Under prideparaden i New York 1990 delades ett flygblad ut med rubriken “Queers read this”. Texten uppmanade till kamp mot det våldsamma heterosamhället, och ville synliggöra att queers finns överallt. Det var en text som tog ställning och som vågade sätta hårt mot hårt. Avsändaren var en grupp anonyma queeractivister från aktionsgruppen ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power) som var trötta på att be om ursäkt för sin existens och som reagerade på hur makthavare och samhället i stort hanterade (eller inte hanterade) att sjukdomen aids började skörda queert liv på queert liv.
För hetros kan det tyckas som om den queera kampen redan borde vara över. Men vår ilska är fortfarande lika berättigad! Bara med tanke på de senaste tidens våldsamma handlingar som drabbat HBTQ-världen är Queer Nation Manifest högst aktuell för oss, även idag.

2013 översattes texten till svenska och ges sen dess ut av Lesbisk Pocket. Här hör vi den läsas av 9 stycken queera professionella skådespelare: Aleksa Lundberg, Christopher Lehmann, Emma T. Åberg, Joel Mauricio, Klas Lagerlund, Lola Zackow, Mattias Brunn, Robin N Spegel och Sofia Södergård

Det här är min historia

Föreställning av och med Fredrik Apollo Asplund
Tid:17:00-18:20
Plats: Fri scen/Kilen
Dansare, skådespelare, sångare och dj. Fredrik Apollo Asplund tar oss med på sitt livs resa. Från uppväxten i en av Kirunas gruvförorter till Svenska Balettskolan i Stockholm, vidare till Vogueklubbar i New York och hjärtformade pannkakor i Damaskus. ”Det här är min historia” är en berättelse om att söka sin egen väg. En monologmusikal om utanförskap, jakten på tillhörighet och om utsatthet som skapar oanad vänskap. Av och med: Fredrik Apollo Asplund. Urpremiär 11 mars på Kulturhuset Stadsteaterns barn- och ungdomsscen i Skärholmen.
Från 15 år

Av & med
: Fredrik Apollo Asplund
Dramaturg: 
Marie Persson Hedenius
Regiöga
: Carolina Frände
Scen & kostymkonsult: 
Jenny Kronberg
Målning: 
Sara Olausson
Regiauskultant: 
Danilo Micunovic

Biljetter köps i Kulturhuset Stadsteaterns biljettkassa. 50% rabatt med Pridepass, och visa upp ditt pass i dörren.Köp biljett

Eftersamtal Det här är min historia

Tid:18:30-19:00
Plats: Fri scen/Kilen

Teaterunionens verksamhetschef Ulricha Johnson leder ett samtal med Fredrik Apollo Asplund och publiken efter föreställningen Det här är min historia.

Cuntdown

Club
Tid:19:00-22:30
Plats: Unga Klaras foajé

Cuntdown is the first of it´s kind in Sweden.
It’s a club, a culture, it´s a queer space with the intention to create Sweden´s own Ballroom scene. The Swedish chapter of The Legendary House of Ninja presents to you an evening you’ll never forget!
On July 29th Cuntdown is back with a mini ball during PRIDE where you can walk /participate in categories like new way, face and many more or just watch the divas serve it on the runway.  As always we’ll bring to you, Sweden’s greatest voguing DJ, Dj Funky Loffe, the newest member of the Swedish chapter of The Legendary House of Ninja and on the mic hosting and commentating, Kevin Revlon.Grafisk form  Stolt scenkonst på Pride görs av Teaterunionen, med stöd av Kulturrådet i samarbete med Riksteatern, Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen och Unga Klara