Proxy

Norrdans

Foto: Chrisander Brun

I en värld av social distans framstår Norrdans närhetstörstande ”Proxy” som en ouppnåelig dröm. Dansarna är uppriktigt intresserade av sina åskådare och berör dem (bokstavligen) från första stund. Här blir betraktarna de betraktade – och får betrakta en spegling av sig själva. Publikens påverkan dras till sin spets. Koreografin är som att surfa på en stor våg, befinna sig i ett flow eller drömma en speedad dröm som hela tiden börjar om på nya ställen. 

-Urvalskommittén

En explosion av mänsklig närvaro och kommunikation! Proxy är ett verk som vill närma sig. Ett verk om närhet och närvaro. Proxy har ett trängande behov av att kommunicera och vara dig nära. Verket undersöker kroppens semantik och (o)förmåga att förmedla ett språk. Proxy producerar närvaro och påkallar moment av NU, likt ilningar.
I detta verk signerat Norrdans konstnärliga ledare Martin Forsberg, scenografen Chrisander Brun och kompositören SØS Gunver Ryberg kommer publikens personliga upplevelse ställas i första rummet. Utifrån det vanligt förekommande ”jag förstår inte samtida dans” vill Martin, Chrisander och SØS vända på idén om förståelse och skapa upplevelser unika för varje åskådare. Tillsammans med Norrdans dansare undersöks beståndsdelarna av vad kommunikation innebär och våra förväntningar på teaterrummet. Det blir gnistrande asymmetri, intensiva ordlösa diskussioner och kanske en möjlighet att hålla någon i handen.
Koreografen Martin Forsberg, är känd för sina konsekventa, hjärtliga och ofta humoristiska verk. Viljan att kommunicera med sin publik genom dans är en annan levande beståndsdel i hans konstnärskap.
Scenografen Chrisander Brun är en multikonstnär. Ljus, scenografi och kostymdesign genomsyras av starka färger och tankar. Chrisander arbetar mycket med samtida dans och teater.
Kompositören SØS Gunver Ryberg är internationellt erkänd för att skapa banbrytande och gränsöverskridande elektronisk musik. Hon har fått många priser för sina kompositioner.

“Som att drömma en speedad dröm som hela tiden börjar om på nya ställen” – Länstidningen, Östersund,

KOREOGRAF Martin Forsberg SCENOGRAF, KOSTYM DESIGN & LJUSDESIGNER: Chrisander Brun KOMPOSITÖR SØS Gunver Ryberg DANSARE Rebecka Berchtold, Tomáš Červinka, Sam Huczkowski, Nastia Ivanova, Seung Hwan Lee, Chang Leo Liu, Jade Stenhuijs, Leila Verlinden