Stockholm Konstnärliga Högskola presenterar sitt nya masterprogram för skådespelare.
Ulrika Malmgren, programansvarig för den 2 åriga forskningsförberedande utbildningen, berättar om tankarna bakom detta internationella program. Två av programmets tio studenter deltar: Sara Myrberg från Colombine Teaterförlag berättar om sitt examensarbete om barnteater och publiken och sin vuxenföreställning om livet på och bakom scenen som barnteaterskådespelare. Gladys Del Pilar berättar om sitt examensarbete om whiteness och identitet.
Publiken inbjuds att ställa frågor om vad konstnärlig forskning kan vara och vad ett forskningsförberedande masterprogram är, och för vem.
–
Situationsarkeologi – en metod för konstruktiv konfliktlösning i skarpt läge
En av utmaningarna med konstnärligt arbete är att det krävs självrannsakande reflektion mitt under pågående arbete. Reflektion är en färdighet, en praktisk kunskap som det går att träna upp. Metoden möjliggör att kunna såväl skydda som kritiskt granska sin egen konstnärlighet och praktiska kunskap, samt utröna vad som är ens ansvar och vad som inte är det. Som andra praktiska kunskaper tar den tid att erövra, är lätt när man väl kan det; men skildrad i ord är metodkunskapen en ganska komplex fresk av begrepp och procedurer – som dessutom är ett ständigt pågående arbete. Metoden kan användas såväl i konstnärligt arbete som i det arbete som omger det konstnärliga.
Tove Wiréen utbildades på HSM och har jobbat som skådespelare sedan 2000. 12 år senare läste hon Konstnärligt masterprogram i fördjupat skådespeleri, vilket resulterade i metoden Situationsarkeologi.
Punkten består av en föreläsning och presentation av metoden, samt ett publiksamtal med möjligheten att ställa frågor.
Denna programpunkt ingår i temat Ta hand om dig, en satsning av Scensverige som pågår hela 2022. Med stöd från Kulturrådets återstartsbidrag för branschen kommer olika arrangemang om bl.a. självomhändertagande och självledarskap för ett hållbart yrkesliv göras.