De flesta som arbetar inom scen och film har inte tillsvidareanställningar, utan olika former av kortare eller längre visstidsanställningar, är egenföretagare eller kombinatörer. Inkomsterna varierar ofta kraftigt över tid, och är över lag lägre jämfört med inkomster på den övriga arbetsmarknaden. Har du företag måste du lägga det vilande för att få a-kassa. Trots att de arbetar och betalar skatt, har de inte samma tillgång till samhällets trygghetssystem, eftersom de är dåligt anpassade efter dessa grupper. Under seminariet diskuterar vi hur vi kan skapa ett mer rättvist system.
Medverkande:
Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister
Calle Nathanson, särskild utredare för utredningen Ett trygghetssystem för alla – översyn av regelverket för sjukpenninggrundande inkomst
Linda Zachrison, ordförande i utredningen Återstart för kulturen, som presenterade betänkandet Från Kris till kraft.
Nasim Aghili, scenkonstregissör, ordförande för Sveriges Scenkonstregissörer inom Scen & Film
Samtalsledare:
Simon Norrthon, förbundsordförande, Scen & Film
–
Samtycke – mer än ett godkännande
Hotel Plaza, The Hub
Fackförbundet Scen & Film avd. 119 Sveriges Scenkonstregissörer
Syftet med programpunkten är att på ett teoretiskt plan vidga förståelsen för begreppet Samtycke som en kultur. Samtycke är mer än en synonym för ”godkännande”. Vad innebär Samtycke? Hur skapas det? Vilka specifika komponenter omöjliggör Samtycke? Vad bör vi som kollegor och arbetsledare ta med in i beräkningen i början av ett projekt för att öka säkerheten/tryggheten? Hur kan Samtycke bidra till ett bättre samarbete och ett roligare resultat?