De flesta som arbetar inom scen och film har inte tillsvidareanställningar, utan olika former av kortare eller längre visstidsanställningar, är egenföretagare eller kombinatörer. Inkomsterna varierar ofta kraftigt över tid, och är över lag lägre jämfört med inkomster på den övriga arbetsmarknaden. Har du företag måste du lägga det vilande för att få a-kassa. Trots att de arbetar och betalar skatt, har de inte samma tillgång till samhällets trygghetssystem, eftersom de är dåligt anpassade efter dessa grupper. Under seminariet diskuterar vi hur vi kan skapa ett mer rättvist system.
Medverkande:
Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister
Calle Nathanson, särskild utredare för utredningen Ett trygghetssystem för alla – översyn av regelverket för sjukpenninggrundande inkomst
Linda Zachrison, ordförande i utredningen Återstart för kulturen, som presenterade betänkandet Från Kris till kraft.
Nasim Aghili, scenkonstregissör, ordförande för Sveriges Scenkonstregissörer inom Scen & Film
Samtalsledare:
Simon Norrthon, förbundsordförande, Scen & Film
–
Future of cultural skills – trenderna som formar kompetensbehoven
Vilka nya kompetenser behövs inom kulturen i framtiden?
Kulturakademin och Rasmussen Analys presenterar en studie och rapport som kommer med fokus på kompetensbehoven inom Scenkonst, Musik, Audiovisuell media, Bild och form och litterärt skapande. Underlaget till rapporten kommer från både aktuella svenska och internationella undersökningar och djupintervjuer och dess syfte är att identifiera kommande kompetensbehov upp till 10 år framåt. Målet är att sprida kunskap till verksamheter, organisationer och utövare kring vilka kompetenser som behövs i framtiden.
Peter Hiltunen, verksamhetschef Kulturakademin
Kulturakademin ger professionella kulturskapare möjligheten att fortsätta sin utveckling och sitt lärande genom kompetensutvecklande insatser. Peter Hiltunen medverkar i ett antal ledningsgrupper i Sverige och internationellt med fokus på kompetensutveckling för professionella kulturskapare.
Sofia Rasmussen, grundare och VD för Rasmussen Analys.
Sofia är expert på arbetsmarknadsfrågor, ungas värderingar och livsstilar, jämställdhet i arbetslivet och olika generationers arbetslivsvärderingar. Hon har synts i ett flertal sammanhang där hon lyft fram hur både privat och offentlig sektor kan förbereda sig för morgondagens krav och utmaningar. De senaste åren har Sofia genomfört ett antal undersökningar med fokus på kultursektorn och kompetensutveckling.