Blackboxens definition är att den ska vara flexibel, ofta svartmålad samt omöblerad. Där ska nya publikkontrakt kunna skapas beroende på produktion. Trots detta är det vanligt förekommande att teatrarna bygger fast stora gradänger på blackboxens yta. I andra fall är det så kostsamt att skapa alternativa publikplatser att ett sådant konstnärligt val äter upp hela den scenografiska budgeten.
Hur kommer det sig att blackboxen förvandlats till en tittskåpsteater? Vilken relation har det till biljettintäkterna och repertoarteatern? Hur påverkar det här de konstnärliga teamens fantasi samt mötet med publiken? Ett samtal med företrädare från berörda parter.
–
Ljuset och de konstnärliga valen
Hotel Plaza, Corner
Svensk Teaterteknisk Förening – STTF, Svenska Ljussättareföreningen – SLF
Under arbetet med ljusdesignen i en scenkonstproduktion ställs man inför ett stort antal konstnärliga val. Bakom alla dessa val ligger naturligtvis tankar som är grundade i den sammantagna uppsättningsidén från regissör och andra designer. Men bakom dessa val under ljusarbetet återfinns även de som är grundade i rena resursfrågor i form av tid, pengar, utrustningstillgång samt de produktionsprocesser som uppsättningen görs i.
I ett samtal med ljusdesigner belyses frågan: på vilket sätt påverkas dina konstnärliga val av givna resurser och omständigheter i dina produktioner?
Samtalet modereras av Anders Larsson, ordförande i Svenska Ljussättareföreningen – SLF.