Förändringsarbeten, mångfald, stereotyper och normer. Allting grundar sig i vår vilja att passa in i samhället och i vårt driv att förbättra oss själv och vår situation. Vår oro inför det okända – i vilken form det än må komma – kan vändas till något positivt, till nyfikenhet, till förståelse och till öppenhet inför nya idéer.
Hanna Wallensteen diskuterar bland annat varför arbetsmiljön kan tolkas som inkluderande och fri från vissa, medan andra har helt motsatt syn. Vad är det som påverkar hur vi bemöter nya situationer och människor?
Hanna Wallensteen är legitimerad psykolog och föreläsare. Hon driver egen klinik där hon arbetar med frågor som minoritetsstress, normer, rasism och adoption. År 2021 var hon en av sommarpratarna i P1.
Denna programpunkt ingår i temat Ta hand om dig, en satsning av Scensverige som pågår hela 2022. Med stöd från Kulturrådets återstartsbidrag för branschen kommer olika arrangemang om bl.a. självomhändertagande och självledarskap för ett hållbart yrkesliv göras.
Syftet med programpunkten är att på ett teoretiskt plan vidga förståelsen för begreppet Samtycke som en kultur. Samtycke är mer än en synonym för ”godkännande”. Vad innebär Samtycke? Hur skapas det? Vilka specifika komponenter omöjliggör Samtycke? Vad bör vi som kollegor och arbetsledare ta med in i beräkningen i början av ett projekt för att öka säkerheten/tryggheten? Hur kan Samtycke bidra till ett bättre samarbete och ett roligare resultat?