Dansbiennalen 2008 i Umeå

“The Adaptation” Björn Säfsten

Dansbiennalen 2008, Umeå 6-9 maj

Huvudarrangör var NorrlandsOperan, på uppdrag av Svensk Danskommitté. Nationella samarbetsparter var bl a Danscentrum och Dansalliansen. Övriga samarbetsparter var Dans i Västerbotten, Balettakademien Umeå, Midgårdsskolan, Umeå 2014, Umeå Folkets Hus och Västerbottens museum, MDT, DansnätSverige, NorrDans och Svensk Scenkonst. Dansbiennal 2008 låg i anslutning till MADE-festivalen (7-10) maj på NorrlandsOperan.

Hedersgäst var koreografen Kjell Nilsson.

Biennalen inriktades mot det professionella danslivet och angränsande konstområden. Teman för planeringen var Det gränsöverskridande, Den föränderliga dansarrollen, Forskning/vetenskap, Struktur/samhälle. Stor tonvikt lades på seminarier om det konstnärliga arbetet. Danscentrum och Dansalliansen bidrog till ett stort utbud av master classer och workshopar.

Under fyra dagar gavs 17 föreställningar och happenings, tolv workshopar/master klasser, 17 seminarier och samtal, en interaktiv videoinstallation samt tillgång till hela MADE-festivalens programutbud. Publiken på föreställningarna uppgick till 2500 och deltagare i workshopar och seminarier var ca 1 000 personer. Stor vikt lades vid att hålla låga priser på biennalpassen.

En särskild satsning gjordes på webbaserad programinformation, som dagligen uppdaterades med nyhetsmateriel och bilder. Dansbiennalens och MADE-festivalens hemsidor var länkade till varandra.Huvudarrangör var NorrlandsOperan.

Valda föreställningar

Om om Shintaro och Tilman O’Donnell
Duett ur Heart of Silk Pontus Lidberg
gaxa videoverk Ulrika Wedin
Läggdags Kjell Nilsson
ur Pepparrkakeland Rani Nair
Rintrah Roars Åsa Unander-Scharin/Moderna Dansteatern
School for Fools Sasha Pepelyaev/NorrDans
The Adaptation Björn Säfsten
Freak Show Bortalaget och Jens Östberg

Samt följande föreställningar som ingick i MADE-programmet och erbjöds biennaldeltagarna:

Bits of Bob´s life. Adekwhat
SU-EN
The Quiet Dance JonathanBurrows/Matteo Fargion
A Performance Show Kjell Nilsson
50/50 Mette Ingvartsen
Heart of Silk och Tam Nguyen Pontus Lidberg/Vietnam National Opera and Ballet Theatre