Teaterbiennalen 2007 i Örebro

 

Teaterbiennalen 2007, Örebro 23-27 maj
Det blev en rekordbiennal med drygt 1 500 teaterarbetare på plats och mer än 80 internationella gäster från 33 länder!

Uppskattade nyheter på denna biennal var t ex Föreställningssamtal med utvald opponent som fick ifrågasätta juryns val av produktioner med jurymedlemmar till försvarare, och tre temablock som avhandlade ett större ämne under tre eftermiddagar.

Temablocken var: Skolan, Teatern och barnen, Högt och lågt samt Tystnadens kultur. Vi hade också tre utländska gästspel från Kina, Laos och Polen. I stället för den avslutande debatten om biennalen och biennalföreställningarna presenterades en fiktiv framtidsrättegång i och med Mordet på den konstnärliga teatern. Här ställdes frågan om huruvida den konstnärliga teatern hade dött – självdött eller bragts om livet – och det bollades vidare till publiken/juryn att ta med tankarna om teaterns överlevnad ut i allas vår teaterverkllighet.

Man kunde åhöra seminarier som t ex Håll i hatten! Den nya kritiken är redan här, Scenkonstens framtida finansiering, Växthuseffekten; att skapa ny svensk dramatik och Konsten att lyckas som konstnär. På ett frukostsamtal diskuterades huruvida det är dags för en ny Strindbergsfestival, det gavs en frukostpresentation av Teaterhögskolornas jämställdhetsprojekt och en presentation av Teaterförbundets granskning av scenkonstområdets jämställdhet. Vid invigningen utanför Örebro Slott bjöd värdteatern Länsteatern i Örebro på nyskriven musik och text – Markurell själv gästade inledningsvis biennalen och gav sin syn på dagens kulturpolitik.

Ytterligare en nyhet var att biennalen hade en egen hemsida, vilket också verkar ha varit uppskattat. De allra flesta anmälde sig via hemsidan, och många utnyttjade siten på plats för att uppdatera sig kontinuerligt!Värd för Teaterbiennalen var Länsteatern Örebro

Valda föreställningar

The Mental State of Gothenburg Angeredsteatern
Dan då Dan dog Jämtlands läns teater
En helt vanlig diskbank Masthuggsteatern
Var är alla? Riksteatern
Invasion! Stockholms Stadsteater
Samlarna Teater Bhopa
Jag har ett flygfotografi av kärleken Teater Brunnsgatan Fyra
Modet att döda Teater Giljotin
Drömmer om att dö (som en svensk med hög cred) Teater Terrier
Nu är du Gud igen Unga Riks/Riksteatern
En uppstoppad hund Svt Drama
samt som lokalt val Vinter snart Länsteatern Örebro

Internationella gästspel

Kalaket Tuk Kata, Laos
Kandekuakea
Tuk Kata, Laos
A nail on a chair Kunming Children’s Arts Theatre, Kina
A dream about a computer game Kunming Children’s Arts Theatre, Kina
Lonely Sunday Kunming Children’s Arts Theatre, Kina
Yotam
Teatr Nowy, Polen