Shapes of States

Shapes of States

Stina NybergFlygeln
Onsdag 24 maj kl. 19:00-20:15
Torsdag 25 maj kl. 13:00-14:15
Torsdag 25 maj kl. 19:00-20:15Vi sitter just nu på första raden i ett stort fyrkantigt rum med svarta ytor lämpat för diverse uppträdanden. I mitten av rummet hänger ett vitt draperi med långa streck målade på sig. Draperiet svajar långsamt och drömskt, som om det blåste lite på scenen. Det vilar ett mjukt ljus över golvet och över de första tre raderna. De som sitter längst bak undrar ibland vad jag som sitter längst fram pratar om. Jag är här för att tolka en dansföreställning för er, en berättelse om det som syns på scenen men även en historia i sig självt.

Shapes of States spårar kroppens politiska historieskrivning genom att koppla samman 1920-talets folkhälsoideal med dagens träningsideal. Vad gör det dagliga kroppsformandet – i arbete, motion och vardag – för våra idéer om den friska samhällskroppen? Med stöd i Meyerholds biomekanik utvecklar dansarna i Shapes of States ett rörelsespråk långt ifrån idéer om naturligt beteende. I en serie danser berättas istället en uppbruten historia om vår tilltro till köttets disciplinering.

Föreställningen kommer att syntolkas för att erbjuda flera perspektiv på hur vi kan förstå dansens former och innehåll. Syntolkningen utförs av dansarna och berättar om det som händer på scenen, i världen och i fantasin.

 

Här kan du läsa en intervju med Stina Nyberg.

Fotograf: José Figueroa

Koreografi: Stina Nyberg
Scenografi: Tove Edlund Dreiman
Kostym: Tove Edlund Dreiman och Sandra Leandersson
Ljusdesign: Josefin Hinders
Dramaturgiskt stöd: Manon Santkin
Producent: Sara Bergsmark / MDT
Dans och syntolkning: Sandra Lolax, Sindri Runudde, Andrea Svensson och Stina Nyberg

 

Produktion: MDT, Norrlandsoperan, Inkonst och wpZimmer. Produktionen är en del av EU-projektet [DNA] Departures and Arrivals, vilket är samfinansierat av Europeiska Kommissionen genom programmet Kreativa Europa.

Shapes of States – trailer med musik from Stina Nyberg on Vimeo.