Är det krig än

Teater Galeasen

I en svartvitgrå värld fylld av plast, smuts och munskydd gör Galeasen i tio korta scener filmad teater som med stor närvaro tar sig genom skärmen och kryper in under skinnet. Scenerna är disparata men har det gemensamt att de skildrar människor i utsatta positioner. Krig, brända barn, misshandlade kvinnor, människor på flykt. Allt är mycket nära och hela tiden finns en osäkerhet om vilken verklighet som egentligen gäller. 

-Urvalskommittén

I tomrummet efter Irakisk Kristus som Teater Galeasen skulle ha spelat 2020 satte teatern igång arbetet med pjäsen Är det krig än av den samtida ryska dramatikern Mikhail Durnenkov, i regi av Natalie Ringler. Durnenkovs pjäs med sina tolv separata scener (som blev tio i Galeasens uppsättning) passar utmärkt i den digitala teaterns epok och scenerna var först och främst avsedda att sändas via nätet.

Är det krig än är en mörk och humoristisk berättelse om det mänskliga och omänskliga i ett samhälle under konstant hot, ett tema som kändes aktuellt och angeläget. Föreställningen kunde visas för ett begränsat antal vid några få tillfällen i oktober och fick ett mycket positivt bemötande från publiken och strålande recensioner från pressen. Den 16 oktober hade scen nummer 1 av de tio filmade scenerna premiär på Teater Galeasens hemsida. Responsen har varit överväldigande.

Mikhail Durnenkov skildrar en värld av oro och krisberedskap, av tassande tår och viskade ord, av människor som dukar under av verkliga eller upplevda hot. I en brokig väv av berättelser där känslan av otrygghet löper genom varje stavelse fungerar Durnenkovs text som projektionsyta för vår tids rädsla och funderingar. Vad händer när världen vänds upp och ner och det omöjliga blir möjligt, när undantagstillstånd blir vardag och allt som var främmande och absurt är normalt?

Med uppsättningen av Är det krig än fortsätter Teater Galeasen sin tradition att introducera nyskriven dramatik från Östeuropa för en svensk publik. Teatern har tidigare satt upp verk av Ivan Vyrypaev, Dorota Masłowska, Biljana Srbljanovic och Tadeusz Słobodzianek. Mikhail Durnenkov är manusförfattare, poet, skådespelare och lärare. Han är en av grundarna till rörelsen New Drama och var under flera år ledare för en festival för samtida rysk teater.

“En konstnärligt genomtänkt upplevelse skapad för att se på en skärm, hurra!” Maria Edström, Expressen

AV Mikhail Durnenkov REGI Natalie Ringler MEDVERKANDE Malin Mases Arvidsson, Otto Hargne, Kardo Mirza och Freddy Åsblom ÖVERSÄTTNING Agnes Norlin och Kardo Mirza RUM & LJUS Jens Sethzman LJUDBILD & MUSIK Mikael Nilzén MASK Anna Olofson KOSTYM Matilda Hyttsten REGISSISTENT & DRAMATURG Agnes Norlin KLIPPNING & SLUTREDIGERING Jan Larsson VIDEO AV ELEVER KULTURRAMA / HANDLEDARE André Löwenbrååt PRODUCENT Joakim Bayoumi Karlsson TEATERCHEF Sophia Artin