Stolarna

Stolarna/Dramaten

Foto: Sören Vilks

Ionescos absurdistiska 1950-tals-klassiker blir i Tobias Theorells generöst tolkningsrika regi en strålande tragisk fars om livet och åldrandet, existensen och intigheten, glömskan och minnet. Johan Ulveson och Kicki Bramberg spelar 90+ med ljuvlig lekfullhet och exakt precision i en mästerlig balansgång mellan avgrundsdjup och komisk knasighet. Skådespelarguld av högsta karat i ett samspel med tonträff av absolut gehör. -Urvalskommittén

Dörrklockan ringer. Till Gubben och Gummans glädje och förvåning börjar de imaginära gästerna att komma. Stolar plockas fram. Dörren ringer igen. Och igen. I takt med att de osynliga gästerna ramlar in plockas stolarna fram. Alla är här och nu väntar de bara på vältalaren som ska förmedla Gubbens budskap. För en lite mer professionell touch.

Ionesco själv kallade Stolarna för en tragisk fars. Det är en av efterkrigstidens verkliga klassiker och ett av de främsta exemplen på den absurda teatern. I all sin absurdism behandlar den djupt mänskliga teman som ensamhet, åldrande och livets slut.

Regi: Tobias Theorell
Medverkande: Johan Ulveson, Kicki Bramberg
Scenografi och kostym: Ulla Kassius
Rörelseregi: Lars Bethke
Ljusdesign: Torben Lendorph
Peruk och mask: EvaMaria Holm
Producent: Gustav Åvik (praktikant StDH)