Stolt scenkonst 2023 Stockholm 1-4 augusti

Scensverige vill rikta ett stort tack till alla medverkande, samarbetspartners och publiken för en lyckad och mycket Stolt scenkonst-festival i Stockholm 2023. Genom vårt breda scenprogram av teater, dans, musikal och opera lyckades vi engagera 25 artister på fem scener och ca 1600 i publiken. 

Tisdagen den 1:a augusti genomfördes en första offentlig läsning av skådespelaren och musikalartisten Robert Hannouchs pjäs In Love With Khalil på Ö2 Scenkonst Kungsholmen. Evenemanget var gratis sånär på en obligatorisk bokningsavgift. Biljetterna tog snabbt slut och inför den fulla salongen genomförde Robert Hannouch och Charbel Sader rollerna som Julian respektive Jameel Najjar. Scenanvisningarna lästes av Oscar von Seth. Efter den ca en och en halv timmes läsningen följde en frågestund om 45 minuter då publiken fick fråga och reflektera kring materialet. Tack Ö2scenkonst Kungsholmen för fint samarbete!

Tisdagen den 1:a augusti fylldes Teaterverket Sveavägen till bredden när den svenska humorgruppen Stand Up Yours bestående av Ruhani (Baba Jaan), Therese Sandin, Anna Hultman och Pernilla Hammargren drog ner skrattsalvor i en och en halv timme. Efter en kortare paus kunde brittiska stjärnkomikern Bethany Black äntra scenen till publikens jubel. Applåderna ville aldrig sina, men tillslut var vi tvungna att tömma lokalen. Tack Teaterverket för fint samarbete!

Onsdagen den 2:a augusti gavs den första av tre föreställningar av Butch Tribute på Turteatern i Kärrtorp. Detta norska gästspel av och med Ann-Christin Kongsness och Marte Reithaug Sterud ett lekfullt sätt att vrida och vända på stereotypa butchuttryck och atmosfären var varm och öppen i salong och foajé där det minglades i alla regnbågens färger efter föreställningen. Tack Turteatern för ett lyckat samarbete som är en fortsättning från förra årets Stolt Scenkonst-festival. 

Torsdagen den 3:e augusti på Kilen, Kulturhuset Stadsteatern gavs föreställningen The Lost Art Of Dreaming med San Fransisco-baserade danskompaniet Sean Dorsey Dance. Denna Europapremiär hade inför föreställningen omtalats i gaymedia och de fem dansarna levde upp till den fulla salongens högt ställda förväntningar. Efteråt anordnade Scensverige ett samtal med kompaniets ledare Sean Dorsey, som själv medverkade i föreställningen tillsammans med resterande ensemble där de individuellt fick möjlighet att reflektera kring dels sina respektive erfarenheter som framkommer i  föreställningen. Tack Kulturhuset Stadsteatern för ett fint samarbete!

På Parkteaterns scen ”På Sergels Torg” kunde Stolt Scenkonst på torsdagen den 3:e augusti trotsa vädergudarna och ge ett för detta tillfälle specialkomponerat operaprogram med en ensemble bestående av Richard Hamrin, Isabella Lindström och Helena Hedman ackompanjerade av Eric Skarby. I skönsång från scenen och bland den regnponchobeklädda publiken skruvades på kända operakaraktärer och solisterna delade känslofullt med sig av egna mer privata anekdoter på teman opera och pride. Tack Parkteatern för ett fint samarbete!

Fredagen den 4:e augusti återvände Stolt Scenkonst till ”På Sergels Torg”-scenen med föreställningen Queer As Musical, som inte bara var en pendang till torsdagens Queer As Opera, utan Petter Snive, Emmie Asplund, Robert Hannouch och Anna-Karin Håkansson ackompanjerade av Eric Skarby framförde en omarbetad och förlängd version av fjolårets succé med samma namn i Galärparken. Vädergudarna stod oss bi med uppehåll under nästan hela föreställningen, och när regnet tillslut hittade tillbaka under finalnumret kom det bara att förstärka dramatiken. Tack än en gång Parkteatern för ett fint samarbete! 

LÄS OM NÄTVERKET STOLT SCENKONST

Stolt scenkonst arrangeras med stöd från Kulturrådet och Stockholms Stad