Titta pappa en död cirkus Teater Brunnsgatan Fyra

Foto: Niklas Hellgren

Livet. Allt kan hända, och händer, när Albert och Berit möts på strandpromenaden. Ytligt och djupt poetiskt på en och samma gång blir det när Kristina Lugn och Staffan Westerberg står för texten. Föreställningen är en lekfull teaterresa, utforskande och anarkistisk, sprudlande av idéer och infall. Men allt kan plötsligt stanna upp – bara för att omedelbart finna en ny, alldeles självklar väg och riktning. Två vältajmade och uttrycksfulla skådespelare omfamnar detta äventyr. Modigt, makalöst roligt och befriande.

— Urvalskommitténs motivering

Albert och Berit möts på strandpromenaden vid ett gammalt hotell. De är kanske gifta – eller har de bara setts en gång förut, på spårvagnen mot Biologiska museet, där Albert är vaktmästare? Hur som helst har de båda en stark relation till uppstoppade djur. Strandpromenaden förvandlas till begravningsbyrå, dödsrike, lägenhet i Vasastan och Bruno Liljefors-målning, beroende på Alberts och Berits skiftande sinnestillstånd. Och här och där har en diktarinna gått förbi och tappat några blad. Albert och Berit är på samma gång barn som har gått vill, en rörhöna och en kronhjort, Jesus och en begravningsentreprenör, osaliga andar och förbryllade pensionatsgäster med kort minne. Det blir en poetisk och fasansfullt sorglig skrattkaskad alldeles före den slutgiltiga taxidermin.

För drygt tio år sedan, när Kristina Lugn drev Teater Brunnsgatan Fyra, skrev hon och Staffan Westerberg en pjäs tillsammans. Den aldrig fick premiär, men efter Kristinas död påminde Staffan Martina Montelius om den, och den 11 november 2021 hade den äntligen premiär.

AV Kristina Lugn och Staffan Westerberg
REGI Martina Montelius
MED Maria Sundbom Lörelius och Maurits Elvingsson