Transplantation Charlotte Engelkes och Norrlandsoperan

Foto: Mats Bäcker

Charlotte Engelkes har genomgått en benmärgstransplantation och har idag en ny blodgrupp och en Y-kromosom. Hon är på sätt och vis pånyttfödd. Av erfarenheterna spinner hon en scenisk berättelse kring identitet, existens, liv och död. Föreställningen är en lustfylld, lärorik och fantasifull genreblandning, ett vackert allkonstverk där Engelkes och medspelaren Sofia Södergård med både dödsallvar och humor balanserar varandra magnifikt. Organiskt och sömlöst skapar de en livsbejakande upplevelse.

– Urvalskommitténs motivering

– Vem är jag? Vem är jag i min kropp? Vem är den andra? Hur mycket kan jag gå upp i den andra utan att förlora mig själv? 

I Transplantation står den personliga berättelsen i centrum. Den ena kvinnan bär på en Y-kromosom efter en benmärgstransplantation. Den andra kvinnan bär på en dragking-identitet. Och båda frågar sig: Var tar jag slut och var börjar den andra? Kan jag vara allt? 

2019 genomgick Charlotte Engelkes en benmärgstransplantation. Hennes egna immunsystem måste dö och hennes stamceller i benmärgen ersättas av en annan människas. Idag har hon en helt ny blodgrupp och har fått en Y-kromosom, eftersom hennes donator var en ung man. Hon är alltså i någon mån pånyttfödd – och den gamla Charlotte är i någon mån död. 

Att genomgå en transplantation är en kärlekshandling från båda håll: Att låta sig uppfyllas av den andre, låta jaget försvinna, att uppgå i ett större. Att ge fullt ut av sig själv, av sitt blod för att rädda någons liv. En akt i tillit och kärlek. För Engelkes, som har utforskat och tolkat Wagners operor i flera egna verk, är kopplingen till berättelsen om Tristan och Isolde självklar. Deras kärlek är så stor att tillsammans löses de upp. De vet inte var den ena slutar och den andra börjar. De upphör att vara sig själva, de blir ett. 

Som Engelkes medspelare i föreställningen ser vi dansaren, skådespelaren, koreografen och DJ:n Sofia Södergård, alias dragking Qarl Qunt. Sofia Södergård och Charlotte Engelkes har länge letat efter ett sammanhang där de skulle kunna arbeta tillsammans. Sofia har precis som Charlotte på många sätt flyttat fram positionerna i svensk scenkonst för hur vi ser på normer och identitet, tagit upp till diskussion vilka vi är och varför och hur vi ser på varandra.

Transplantation är ett musikaliskt, dramatiskt, koreografiskt och humoristiskt verk – en varieté om kärleken till den andre, till sig själv och till livet.

REGI OCH KONCEPT Charlotte Engelkes
KOREOGRAFI Sofia Södergård
PÅ SCEN Charlotte Engelkes, Sofia Södergård
MUSIK, LJUDDESIGN Willi Bopp
MUSIK AV RICHARD WAGNER Tristan och Isolde, Prelude akt 1-3, är inspelad med Norrlandsoperans symfoniorkester
DIRIGENT OCH ARRANGEMANG David Björkman
VIDEOPROJEKTIONER Geska och Robert Breçevic´/ Performing Pictures
LJUSDESIGN, SCENOGRAFI Karl Svensson
KOSTYMDESIGN Anna Ardelius
FOTO Mats Bäcker
SAMPRODUKTION Norrlandsoperan
Scenografi, rekvisita och kostym har tillverkats av Norrlandsoperans ateljéer och verkstäder.