Urvalskommittén 2022

Lis Hellström Sveningson, ordförande
Frilansande dans- och teaterkritiker för Göteborgs-Posten, kulturskribent, Göteborg. 

Scenkonstbiennalen är alltid viktig för utvecklingen av alla scenens konstarter i landet. Inför upplagan i Västerås i juni 2022 ska urvalskommittén ta ställning till ett utbud som längtar ovanligt mycket efter att få möta publik. Det blir ett roligt och krävande arbete. Jag är nyfiken på hur den uppdämda energin omsätts i konstnärlig kvalitet och intressanta uttryck och ser fram mot inträngande diskussioner i kommittén.”

Ramtin Parvaneh
Skådespelare, regissör och pedagog, nu i Teateralliansen, hösten 2021 med engagemang på bland annat Göteborgs Stadsteater och Angereds Teater, Göteborg

“Att få vara en del av Urvalskommittén för Scenkonstbiennalen känns både roligt och utmanade. Men också viktigt, att få vara med och lyfta fram bra, välarbetat scenkonst både på institutionsteatrar men också frigrupper. Jag ser fram emot att sätta ihop ett kvalitativt urval med scenkonst till Biennalen i Västerås år 2022.”

Anna Håkansson
Scenkonstkritiker Dagens Nyheter, Stockholm

“Jag ser mycket fram emot mitt arbete i urvalskommittén och ynnesten att få samtala om scenkonst med en sådan kompetent och spännande grupp ledamöter. Just den här perioden är förstås särskilt speciell då vi äntligen har möjlighet att se föreställningar tillsammans igen. Den stora utmaningen för mig blir att sovra i ett läge då lusten till scenkonsten knappast varit större.”

Anna Hedelius
Teaterkritiker för Kulturnyheterna, SVT, Stockholm

“Äntligen! Vilken underbar möjlighet att se, diskutera och analysera ännu mer scenkonst för att hitta fängslande berättelser, egensinniga uttryck och extraordinära formexperiment. Efter coronavakuumet är alla som åter ger oss scenkonst vinnare, men det finns föreställningar som berör mig mer än andra.”

Cecilia Suhaid Gustafsson
Konstnärlig ledare för dansavdelningen, Riksteatern, Stockholm

“Jag känner sådant hopp för nästa års Scenkonstbiennal. Det är nästan otroligt att hela branschen äntligen ska få mötas live. Vårt arbete här i urvalskommittén känns just därför extra viktigt i år. Det har varit så många föreställningar som knappt hunnit komma till premiär, spelats ett fåtal gånger eller bara fått presenteras digitalt under pandemin. Därför är det inte bara hedervärt utan också ganska tufft att få vara med välja ut de föreställningar som äntligen ska få en möjlighet att spelas inför publik i Västerås och inför hela Sveriges scenkonstbransch.”

Anders Ålander
Chef för Umeå teaterförening, Umeå

“Uppdraget som medlem i urvalskommittén känns både hedrande samtidigt som det ska bli fantastiskt roligt. Det är en ynnest få ge sig ut och se scenkonst från landets alla hörn. Jag hoppas på originella och gränsutmanande scenuttryck, föreställningar som utmanar och berör. Jag ser fram emot givande diskussioner med övriga medlemmar i urvalskommittén om angelägenheten i det som spelas på våra scener.”

Lena Engström
Styrelseledamot för Danscentrum nationellt och Danscentrum syd. Numera bosatt i Malmö men med långt förflutet från Göteborgs Stadsteater och Halmstads kulturförvaltning. 

“Jag önskar att vi slipper restriktioner framöver inom kulturlivet och får möjlighet att se scenkonst live.”

Urvalskommitténs uppdrag är att välja ut vilka föreställningar som ska presenteras under Scenkonstbiennalen 2022. Urvalet ska bestå av scenkonstproduktioner av hög konstnärlig kvalitet och utgöras av de som urvalskommittén anser vara de mest intressanta som har haft premiär under spelperioden december 2019 t.o.m. januari 2022.