Urvalskommittén 2021


Lis Hellström Sveningson (ordförande)

Frilansande dans- och teaterkritiker för Göteborgs-Posten, kulturskribent, Göteborg.
– Att delta i Urvalskommittén för Scenkonstbiennalen är ett svårt, utmanande men också roligt arbete. Biennalen är ingen tävling, den är ett tillfälle att samlas kring svensk scenkonst med en kvalitet som de senaste två åren väckt förundran och intresse, kanske till och med förfäran. Som kommittémedlem får jag tillfälle att se och i gruppens samtal reflektera och bidra till en diskussion om det som visas på våra scener och vad det betyder, säger Lis om sin medverkan i kommittén.

Lena Engström

Styrelseledamot i Danscentrum Syd och i Danscentrums nationella styrelse, fd kommunikatör och kulturstrateg, bosatt i Malmö.
– Jag ser uppdraget som hedrande och svårt. Det är en utmaning att komma ur känslan att det inte går att tävla om konst och kultur. Och att göra ett urval…, säger Lena om att medverka i kommittén.

Mahmoud Al Zeeb

Ordförande i Ljusnarsbergs Riksteaterförening, elev på teaterteknikerutbildningen i Stockholm.
– Det är både roligt och utmanande att få vara en del av urvalskommittén. Roligt eftersom vi får möjlighet att se så väldigt många föreställningar, utmaningen är att hinna. Det är tur att vi är många och att vi bor på olika platser i Sverige, säger Mahmoud om uppdraget.

Malin Palmqvist

Frilansande dans- och teaterkritiker, journalist, kulturredaktör, Östersund.
Inom scenkonsten finns ett gemensamt nu och ett utrymme för reflektion som är välbehövligt, särskilt i en snabb tid. Jag ser fram emot att gå in i många sådana rum under det kommande dryga året och många givande samtal med övriga jurymedlemmar, säger Malin om sin medverkan.

Martin Forsberg

Koreograf, danschef för Norrdans, Härnösand.
Jag är både glad och nervös över denna stora uppgift. Jag hoppas på att se mycket bra konst. Jag fullkomligt älskar att bli förvirrad av scenkonst! Mina starkaste konstupplevelser har varit de när jag exponerats för det okända. För mig är det essensen av konst, att den tillför nyanser av min verklighet och utmanar gränsen mellan det jag vet och det jag har potential att förstå, säger Martin om sin medverkan i kommittén.